Stavanger

LEDER:Stavanger som Kinshasa

Behovet for kjappe svar og fikse løsninger har gitt sjeføkonomene mer oppmerksomhet enn de tåler, skriver Bjørn G. Sæbø.

Oljeprisens flukt ned mot 80 dollar fatet har utløst et ras av negative nyheter. Flere tusen jobber er blåst bort, og bare i Aibel er over 700 ansatte på vei ut dørene. Bilfinger er et annet oljeserviceselskap som må skjære ned, og derfra forsvinner 600 medarbeidere. Snakker vi krise? Korreksjon? Går Stavanger fra å være Klondyke til å bli Kinshasa, som var sjeføkonom Jan L. Andreassens forsøk på å beskrive situasjonen i et intervju i Dagens Næringsliv sist uke?

La gå at det innimellom er vanskelig å høre forskjell på sjeføkonomer og standupkomikere, men mangelen på nyanser er i ferd med å bli et problem. Oljeprisen – som faktisk steg mot slutten av uken – er ikke historisk lav. Flere av oss som lever i dag husker både 13 og 10 dollar fatet og at verden kom seg på beina igjen. Miksen av skifteroljeproduksjonen i USA, uro i Russland og Midtøsten og et OPEC som svarer på nedgangen ved å kutte priser for å skvise skifterproduksjonen, gir det største fallet på fire år. Problemet for norske leverandører er at de går fra alle tiders oljefest i fjor, til gråere tilstander i 2014. Kostnadsnivået ligger på bonanzanivå mens inntektene er for nedadgående. Det siste er bransjens største utfordring. Olje og gass er en næring der det svinger fra fest til bakrus på kort tid, og selskapene må drive mer stabilt, for eksempel ved også å tenke kostnader i gode tider.

For sjeføkonomene må det være kjedelig at analysene forstyrres av gode nyheter. Mens noen går seg vill i Kongo, leter smartingene i Lundin fram et funn med anslagsvis 88 til 314 millioner fat olje og 5 til 17 standard kubikkmeter utvinnbar gass. Funnet på Alta-prospektet sør i Barentshavet ble bekreftet tirsdag og er blant de største som har skjedd på norsk sokkel i dette årtusenet. Mens geologene i Lundin spiser enda mer kake, ser andre på mulighene for endelig å få fart på utvinningen i Barentshavet. Det nye funnet ligger i nærheten av Castberg og Gohta, slik at det kan nærme seg et samarbeid mellom Lundin og Statoil i området.

Gode nyheter fra nord og oppstarten av Johan Sverdrup-feltet like utenfor Stavanger i 2016, er lys i den mørke horisonten. Sverdrup ble funnet forrige gang «solnedgangsindustri» var sjeføkonomenes mantra, og nå ser mange av dem ut til å bli skuffet over nok en bommert. Behovet for kjappe svar og fikse løsninger har gitt sjeføkonomene mer medieoppmerksomhet enn de tåler. I fotballen er det en kjent sak at fotballekspertene på diverse TV-kanaler har større underholdnings- enn informasjonsverdi, og det samme er nok tilfellet for en del av sjeføkonomene som synser i vei om olje. Å si noe om oljemarkedet kan de fleste gjøre, men å ta beslutninger som berører tusenvis av mennesker og deres liv, krever et større innsikt og alvor enn de mest flåsete økonomene står for.

Mer fra Dagsavisen