Stavanger

Leder: Stavanger ser stjerne(r)

Michelin-vinneren er selvsagt en del av den nye tiden etter oljesmellen – Sven Erik Renaa tilbyr pizza også, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i dagens leder.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Av: Bjørn G. Sæbø

Michelin-stjernen til restauranten RE-NAA på Sølvberget frambringer gratulasjoner og ovasjoner til Sven Erik Renaa, men også en gedigen lettelse. Når den første Michelin-stjernen skulle gis til en restaurant utenfor Oslo, må det oppleves som en seier for hele det matfaglige miljøet i Stavanger. Ut fra et miljø først skapt av Harald Osa, Lauritz Hansen og avdøde Jan Ekornes, har Stavanger skapt sterke arenaer som Gastronomisk Institutt og en god håndfull restauranter helt i norgestoppen. Det matfaglige miljøet der det ene kokketalentet etter det andre er blitt eltet og knadd, har gått hånd i hånd med en betalingsvillig oljebransje som har sørget for fulle hus hele uken.
Den halvt italienske trønderen Sven Erik Renaa er typisk for vår tids globaliserte superkokker, og vi skal sannelig være glade for at han gikk inn for landing i Stavanger. Renaa har stått ved grytene på topprestauranter i Oslo, Bærum og New York før han kom til Gastronomisk Institutt – og etter åtte år startet for seg selv på Breitorget. Ringen er på mange måter sluttet når Renaa henter den høythengende Michelin-stjernen hjem til Stavanger – som utenom Oslo er den klart mest spennende matbyen i Norge. Bergen og Trondheim har også utmerkede restauranter, men det har nå stått skrevet i stjernene at Stavanger var første by utenfor hovedstaden som skulle få Michelin-status.

Med mindre oljesmurning har restaurantene i Stavanger allerede tatt hånd om et nytt og muligens magrere marked, uten at kvaliteten nødvendigvis forringes. Enklere mat, sunnere mat og råvarer hentet fra fjorder og åkre i umiddelbar nærhet er ingrediensene i den nordiske mattrenden Sven Erik Renaa og hans stab også er en del av. Den nordiske mat-bølgen og den økonomiske nedturen som rammer spesielt Stavanger har sine mateffekter også. Det er blitt mindre av såkalt «fine dining» i det siste, mer rustikt, mer bistropreget og mye mer orientert mot gjester som tar regningen selv. Restaurantene må tenke nytt og by seg fram på en mindre distansert måte, de må gjerne tilby overtidsmat og hentemat og rett og slett bli mer «nerpå». Michelin-vinneren er selvsagt en del av den nye tiden etter oljesmellen – Sven Erik Renaa tilbyr pizza også.

Det er en fin trend at stadig flere av oss liker å lage maten fra bunnen av, noe som er lett i en by med gode slaktere, fiskeutsalg og grønnsaksåkre rett borti nabolaget. Mens vi ordinære hverdagskokker holder på med vårt, går det fint an å la seg inspirere av matstjerner som Sven Erik Renaa, Kjartan Skjelde, Craig Whitson og andre matnavn som i tillegg til å være store kokker også elsker å lære fra seg.

LES OGSÅ: En selvfølge at RE-NAA fikk stjerne

Mer fra: Stavanger