Debatt

Leder: Stand up-politikerne

En juniorminister i en norsk regjering har mange oppgaver – ingen av dem går ut på å teste grensene for standupkomikk, skriver Bjørn G. Sæbø i denne lederen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

For 20 år si­den var po­li­ti­ke­re som gjor­de ting de ikke kun­ne hos Dan Bør­ge Ake­rø de­fi­nert som stor­ar­tet lør­dags­un­der­hold­ning. I 2016 har ver­den gått så kraf­tig fram­over at vit­sing om kvin­ners vold­tekt av menn er in­nen­for stand­up­ko­mik­kens gren­ser. Og det skul­le bare mang­le. For­søke­ne på å kneb­le hu­mor top­pet seg i 1980, da Mon­ty Python-klas­si­ke­ren «Life of Brian» ble for­budt, an­gi­ve­lig på grunn av blas­fe­mi. Harald Eias skrukk har også tøyd grensene.

LES OGSÅ: Legger seg flat etter voldtekt-vitsing

Så langt har in­gen fo­re­slått å for­by Atle Simonsen å prak­ti­se­re som standupkomiker og dra vit­ser på under julebordnivå, selv om opp­tre­de­nen på Fol­ken til­si­er at Frp-po­li­ti­ke­ren gjør seg bed­re på et kon­tor enn på en sce­ne. Det som skil­ler Simonsens opp­tre­den er at vit­sin­gen om vold­tekt kom fra hel­se­mi­nis­ter Bent Høies po­li­tis­ke råd­gi­ver, ikke Harald Eia eller andre komikere. Det kan dis­ku­te­res om VG, TV 2 og lo­ka­le me­di­er over­re­ager­te da Simonsens vold­tekts­vits ble en ny­hets­sak i hel­gen. El­ler var det slik at Simonsens spon­tant sam­men­sat­te heia­gjeng av mediekritikere også ble et pro­blem? Mot­re­spon­sen ble nem­lig at me­di­e­ne over­re­age­rer, folk som job­ber mot vold­tekt er hår­så­re, krenkbarheten går for langt og det blir da sagt langt ver­re ting fra stand­up­sce­ner enn det Atle Simonsen li­ret av seg?

Den som skal slå et slag for yt­rings­fri­he­ten og hu­mo­rens kår og få 900 li­kes på Face­book, kan fin­ne mer eg­ne­de re­pre­sen­tan­ter enn Atle Simonsen å gå i kri­gen for. Det klø­ne­te med opp­tre­de­nen – som Simonsen fant ut da­gen der­på – er at selv om gren­sen mel­lom po­li­ti­ker og ko­mi­ker kan være hår­fin, for­ven­tes det en an­nen rol­le­for­stå­el­se fra en mann som er med på å sty­re po­li­tik­ken som gjel­der blant an­net vold­tekts­of­re. En juniorminister i en norsk regjering har mange oppgaver – ingen av dem går ut på å teste grensene for standupkomikk. Problemet med showet var rollen som politisk rådgiver, ikke at Simonsen er like platt som Trump.

Mer fra: Debatt