Stavanger

LEDER: Slipp Haakon fri!

Det er lite for­nuft igjen i kon­ge­hu­sets rol­le, men rest­ver­di­en lig­ger i at kon­ge­fa­mi­li­en er for alle, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø på lederplass.

Kron­prins Haakon har brukt noen år på å finne sin rol­le som tron­føl­ger og kon­ge­hu­sets nest vik­tig­ste per­son. Kron­prin­sen er flink og klok, be­va­res, men ut fra må­ten han tråk­ker uti rol­le­kon­flik­ter og klø­ner det til i of­fent­lig­he­ten, kan en be­gyn­ne å lure på om Haakon helst vil set­tes fri fra rol­len sin.

For en mo­der­ne, in­tel­li­gent mann som Haakon er kongear­ven en tvangs­trøye og en mu­lig­het. Kron­prin­sen kan ikke vri seg unna at han blir Nor­ges nes­te konge og at for­vent­nin­ge­ne er uri­me­li­ge, men han har ty­de­lig­vis be­stemt seg for å gjø­re det bes­te ut av si­tua­sjo­nen. Å gi seg selv opp­ga­ver som å etab­le­re Glo­bal Dignity og å ar­ran­ge­re år­li­ge le­der­kon­fe­ran­ser, er Haakons stra­te­gi for å mo­der­ni­se­re kron­prins­rol­len og sik­kert for å gi seg selv og kona en hver­dag med inn­hold. Som Haakon Har­ald­sen vil­le han ha vært et funn for en­hver be­drift på jakt et­ter en mo­der­ne topp­le­der. Til og med som po­li­ti­ker vil­le Haakon Har­ald­sen ha vært en for­sterk­ning, og med sin in­ter­na­sjo­na­le leg­ning og sym­pa­tis­ke fram­ferd har di­plo­ma­ti­et mis­tet et ta­lent i ar­vin­gen på Skaug­um.

Me­nings­løs­he­ten lig­ger i at en så op­pe­gå­en­de mann som kron­prins Haakon i ste­det for å rea­li­se­re sine ta­len­ter fullt ut, må være til pynt. Det er lite for­nuft igjen i kon­ge­hu­sets rol­le, men rest­ver­di­en lig­ger i at kon­ge­fa­mi­li­en er for alle. Kong Haakon spil­te en his­to­risk rol­le i 1927 da han vend­te seg til Chris­to­pher Horns­rud og ba Ap dan­ne re­gje­ring. Kon­gen var også ar­bei­der­nes konge, og mye av kon­ge­hu­sets le­gi­ti­mi­tet byg­ger på kongelig prin­sipp­fast­het ved re­gje­rings­dan­nel­sen i 1927 og nei-et til tys­ker­ne i 1940. En møy­som­me­lig opp­bygd til­lit mel­lom kon­ge­hus og folk for­skus­les des­to for­te­re. Det går an å ha sym­pa­ti med kron­prin­sens mål om alle men­nes­kers rett til et ver­dig liv, det sam­me gjel­der kon­fe­ran­sen for unge le­de­re. Li­ke­vel: Slikt er uten­for Haakons rol­le som kron­prins for både Frp-ere og SV-ere. Han bør hel­ler fri seg fra åket som kron­prins enn å ut­ford­re den le­gi­ti­mi­te­ten som fin­nes mel­lom folk og kon­ge­hus.

Glo­bal Dignity har vakt ra­ma­skrik blant læ­re­re i Oslo, og i VG på onsdag for­klar­te FpU-le­der og Stav­an­ger-po­li­ti­ker Atle Simonsen hvor­for han har av­slått del­ta­kel­se på kron­prin­sens SIKT-kon­fe­ran­se. Haakons rol­le er hevet over po­li­tik­ken, og da kan han ikke or­ga­ni­se­re en kon­fe­ran­se der skat­te­po­li­tikk er tema – slik det var i fjor. Når kri­tik­ken kom­mer fra FpU-le­de­ren og pro­fes­sor Trond Nord­by fra mot­satt po­li­tis­ke fløy, bør Haakon lyt­te – noe som også er en viktig le­der­egen­skap.

Mer fra Dagsavisen