Kamila Piotkowska og arbeidsgiveren hennes Vigro gartnerservice har fått prosjekter gjennom tiltakspakken. Foto: Arne Birkemo

Leder: Siv Jensens gullkort

Kommunene sliter som følge av lavere skatteinngang, og penger til nybygg og vedlikehold skaper verken omstilling eller nye jobber, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) ble smått legendarisk da hun møtte finanskrisen i 2008 med å dra gullkortet. Halvorsen gjorde 350 milliarder kroner tilgjengelig for lån for norske banker i det som var en global kredittkrise. Siv Jensens gullkort brukes mot en krise som følge av fallet i oljeprisen siden 2014 – en prisnedgang som har kostet 40.000 ansatte i olje- og gassnæringen jobben.

LES OGSÅ: Hjalp ikke tiltakspakken? 

På Klassekampens initiativ har RA og 13 andre aviser i oljebeltet sporet opp bruken av hver eneste krone Siv Jensen puttet inn i tiltakspakken som skulle hjelpe Sør- og Vestlandet. Gjennomgangen av pengebruken til 64 oljekommuner viser at bare en liten del – 400 millioner kroner – gikk direkte til krisekommunene.

SE KART: Slik ble krisemilliadene fordelt

Rett skal være rett, i pakken Siv Jensen har betalt for ligger det 1,4 milliarder i ordinære riksdekkende prosjekter og 1,92 milliarder til enkeltprosjekter på Sør- og Vestlandet. I den siste potten ligger det museer, jernbane og vei i de to landsdelene, mens de resterende 1,15 milliardene er rettet til resten av Norge.

LES OGSÅ: – Måtte ha permittert ansatte uten tiltakspakken

Finansminister Jensen og regjeringen har tidligere fått kjeft og bløffanklager via Aftenbladet for å ha gitt inntrykk av at hele tiltakspakken på 5 milliarder gikk til oljekommunene, og at pengebruken ikke var målrettet nok. Bildet er – som reportasjearbeidet viser – mer nyansert.

Tiltakspakken har bremset virkningene av krisen og dempet utviklingen av en arbeidsledighet som trolig ville ha vært mye verre uten tiltakspengene. Det har vært viktig å holde bygg og anlegg i gang, og i tråd med sosialøkonomisk lære bruker det offentlige ekstra midler på infrastruktur i dårlige tider.

LES OGSÅ: Siv Jensen: – Pakken fungerte

Penger rettet inn mot aktivitet i Nordsjøen ville ha ødelagt for nødvendige kutt i oljeselskapene. Selv om Jensen har dratt gullkortet, er krisen ikke over. Kommunene sliter som følge av lavere skatteinngang, og penger til nybygg og vedlikehold skaper verken omstilling eller nye jobber. 

LES OGSÅ: – Tiltakspakken ikke rettet mot oljesektoren – som var helt rett