Annonse
Tusener samlet seg på Sergels torg i Stockholm sist søndag for å hedre de døde etter lastebilangrepet. FOTO: ODD ANDERSEN, AFP

Leder: Politisk kamp mot terror

Nord-Irland-konflikten lot seg løse politisk, Baader-Meinhof-terroren døde med terroristene, mens IS’ reservoar av menn som ikke har mer å tape – er utømmelig, skriver Bjørn G. Sæbø om Stockholm-terroren.

Annonse
Rogalandsavis

Stockholm, de koptiske kirkene i Tanta og Alexandria i Egypt, London, St. Petersburg, Nice. Listen over terroraksjoner knyttet til IS er lang, og kan bli lengre. Mens mer eller mindre forstyrrede personer dreper tilfeldig forbipasserende med lastebil, er det også et mønster i reaksjonene i byene som rammes. Stockholms borgere åpnet dørene for fremmede som ikke kom seg hjem etter fredagens angrep, tusener samlet seg på Sergels torg og politibilene i sentrumsgatene dynges ned med blomster. Svenskene sørger samtidig som de støtter opp om sine institusjoner. Slik reagerer en demokratisk og åpen nasjon.

Et desperat IS som går mot nederlag i Syria og Irak, er motivert til å spre frykt i vestlige storbyer. Mens IRAs anslag i England og Baader-Meinhofs terror i Vest-Tyskland for 30–40 år siden krevde forberedelser, kompetanse og penger, er bilangrepene i europeiske storbyer enkle å gjennomføre og vanskelige å forsvare seg imot. Det kreves «bare» en person som den terrorsiktede Rakhmat Akilov for å gjennomføre bilangrep som i Stockholm.
Nord-Irland-konflikten lot seg løse politisk, Baader-Meinhof-terroren døde med terroristene, mens IS’ reservoar av menn som ikke har mer å tape – er utømmelig. Vi kan sperre av sentrumsgater, trappe opp overvåkingen og skjerpe lovgivingen, men en ensidig jakt på en talløs fiende med lastebiler som våpen stopper ikke terroren.

Å overvinne Islamsk Stat i Irak og Syria vil være en god start, akkurat som en fjerning av Assad og andre av Midtøstens «bad guys» kan skape neste generasjon terrorister. Det virker uoverkommelig å lage en politisk løsning som dekker lappeteppet av konflikter over hele Midtøsten. En begynnelse vil være en tostatsløsning mellom Israel og Palestina, en fred som ivaretar syriske minoriteter, integrering av innvandrere og kanskje mest krevende; at Putin og Trump opptrer som anstendige politikere.


 

Annonse