Stavanger

Leder: Politisering av barnevernet

Politikere kan og må mene mye om brannvern og barnevern, men vi har heldigvis brannfolk til å slokke brannene og barnevernspedagoger og sosionomer til å utøve barnevernet, skriver Bjørn G. Sæbø i tirsdagslederen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Frp-gruppeleder Christian Wedler har en prisverdig evne til å heise opp debatter på områder der politikerne ofte er tause. Denne gangen har Wedler rettet en prinsipiell pekefinger mot barnevernet gjennom et leserinnlegg og et omfattende intervju i Aftenbladet. Frp-politikeren ønsker en reform av barnevernet med mål om at politikerne i langt større grad blir involvert i omsorgsovertakelser. Wedlers andre ankepunkt er oppfølgingen av barna som er utsatt for omsorgsovertakelser. Frp-eren vil ha etablert et politisk utvalg som skal godkjenne omsorgsovertakelsene barnevernsjefen fatter vedtak om – før sakene sendes til den domstolslignende fylkesnemnda.

Det finnes deprimerende mange eksempler på at samfunnet svikter barn som blir satt under offentlig omsorg. Aftenblad-journalist Thomas Ergos artikkel om «Glassjenta» har forhåpentligvis åpnet øyne og ører på politikere som for lenge har oversett barnevernets problemer – og det oppfølgende spørsmålet er selvsagt hva de samme politikerne kan gjøre nå? Er resepten nyorganisering, omorganisering, flere barnevernspedagoger – i det hele tatt enda mer penger til barnevernet?

Wedlers mål om at politikerne må involvere seg mer og bry seg like mye om barnevern som brannvern, må støttes fullt ut. Metoden om et mer politisert barnevern er derimot et mer tvilsomt forslag fra Frps gruppeleder. I Stavanger-politikken har Frp gjort det bra når partiets lokalpolitikere tar på seg rollen som ombudsmenn og vaktbikkjer for vanlige folk. Av og til bikker det over slik at ivrige politikere driver med saksbehandleri. Politikere er generalister, og fra byutviklingspolitikken finnes det mange sære eksempler på hva synsing om arkitektfaglige spørsmål kan føre til. Om en bygning skal ha gress på taket er et relativt uskyldig spørsmål de fleste kan synse om, når det er snakk om barn og omsorgsovertakelse kreves et tyngre faglig grunnlag. Wedler nevner at turnover i barnevernet, stadig nye ansatte og ansattes personlige synspunkter gjør ham bekymret. Relevante problemer, men er stadig utskiftinger av politikere og politikeres personlige synspunkter om barnevernet mer eller mindre bekymringsfullt for barna det gjelder? Er det verre eller bedre at et barn blir synset om av en sosionom, barnevernspedagog eller en folkevalgt?

Bystyret må styre det kommunale barnevernet gjennom bevilgninger og prioriteringer. Politikere kan og må mene mye om brannvern og barnevern, men vi har heldigvis brannfolk til å slokke brannene og barnevernspedagoger og sosionomer til å utøve barnevernet.

Mer fra: Stavanger