Stavanger

Leder: Politikamp mot doping

Samfunnet er forbi stadiet der doping kan snakkes vekk, enten midlene brukes av toppsyklister eller helsestudiomedlemmer, skriver Bjørn G. Sæbø i torsdagslederen.

Sportssendingene er ukentlig satt opp med oppsiktsvekkende nyheter om dopingavsløringer fra mesterskap som ligger år tilbake i tid. Nytt utstyr og nye metoder kan nå avdekke ulovligheter i prøver avgitt i London-OL i 2012 og lekene i Vancouver i 2010, og følgene er at stadig færre juksemakere går fri. Russlands friidrettslandslag er utestengt fra stevner på ubestemt tid, mens det på andre sportsarenaer drives en langt mer seriøs jakt på dopingmisbrukere enn før. Tour de France var i årevis boltreplassen til Lance Armstrong og andre juksere – i de siste tourene har presset på arrangørene om å ta doperne gitt utslag i flere razziaer og utestengelser.

LES OGSÅ: Glade for at de useriøse blir tatt

Det er ikke bare verdens ypperste utøvere som pustes i nakken av dopingjegerne, nå kan heller ikke folk som trener på helsestudio eller deltar i turritt på sykkel føle seg trygge. Kampen mot «vanlige» personers dopingmisbruk har fått så høy prioritet at mellom 20 og 30 personer ble pågrepet i en koordinert politiaksjon som strakte seg fra Egersund til Stavanger tirsdag kveld. Minst fem personer ble hentet med fra City Gym i Sandnes, flere ble tatt på treningssentre på Bryne og i Egersund, mens 10–15 ble pågrepet fra privatadresser i regionen. Lokale medier melder om beslag av dopingmidler på flere av adressene som ble oppsøkt, i tillegg til at det er funnet narkotika. Mange pågrepne har innrømmet straffskyld for bruk eller besittelse av dopingpreparater.

LES OGSÅ: Stor politiaksjon mot dopingmiljøet

Holdninger som «det er ikke så farlig» har preget miljøer der snarveier til større muskler og bedre utholdenhet teller mer enn helse, lov og rett. Operasjon Gilde var politiets første, store opprulling da et godt organisert nettverk ble tatt i Trondheim i 2011. Nettverket holdt det gående siden 2003 og hadde sitt utgangspunkt i en trøndersk dopingfabrikk, men salget av hjemmelagde steroider pågikk over hele landet. Så seint som i fjor høst ble en Hundvåg-mann dømt for å ha omsatt dopingmidler fra Gilde-nettverket. Erfaringene fra det som var Europas største dopingsak, har gjort politiet mer årvåkne overfor det salget som har pågått i enkelte styrkeløftermiljøer.

Innslaget av organisert kriminalitet, økt voldsbruk, slektskapet til narkotikahandel og helsekonsekvensene doping har for unge mennesker som interesserer seg for trening, gjør politiets aksjon i Sør-Rogaland berettiget. Samfunnet er forbi stadiet der doping kan snakkes vekk, enten midlene brukes av toppsyklister eller helsestudiomedlemmer.

Mer fra Dagsavisen