Stavanger

Leder: Orlando og noen å hate

16. juni er det ti år siden det ble bestemt at Stavanger skulle få en plan mot diskriminering av homofile. En vitalisering av planen kan være en vedig måte å minne ofrene for Orlando-massakren på, skriver Bjørn G. Sæbø i dagens leder.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Drapene på 50 mennesker på homsenattklubben Pulse i Orlando natt til søndag føyer seg inn i en serie av nedslaktinger begått i USA, Frankrike, Belgia og til og med i vårt eget land. Drapsmannen i Florida var sannsynligvis drevet av et hat mot homofile, selv om hans påståtte tilknytning til IS kan ha medvirket. Det vil uansett gå dager og uker før motivene til massemorderen Omar Mateen kommer opp i dagen – om de noensinne lar seg forklare rasjonelt.

Aftenpostens utenrikskommentator Frank Rossavik har pekt på en iøynefallende likhet mellom islamister og høyreekstreme. De to yttergruppenes hat mot og angrep på homofile er en fellesnevner. For noen, og her kan det også føyes til grupper med tilknytning til både kristendom og jødedom, truer homsenes liv utenfor den tradisjonelle mann-kvinne-familieenheten samfunnets orden. Spranget kan være langt fra de familiebaserte samfunnene og til det frihetsbejaende livet både homser og andre finner i solskinnsstaten Florida. Ta gjerne med at hat mot homofile er høyst tilstedeværende i Russland, som under Vladimir Putin har fått en oppblomstring av machokultur – og det er lett å slå fast at homofile til tross for utvidede rettigheter i USA og Vest-Europa er en utsatt gruppe.

Byene er viktige i kampen mot hatet som ble apokalyptisk i Orlando, men som også blomstrer andre steder. Homofestivalen Stavanger på Skeivå kunne ha vært unnselig hvis det ikke hadde vært for at ledende lokalpolitikere og biskopen var tidlig ute med å delta på arrangementet. Biskop Erling Pettersen og ordførere som Leif Johan Sevland og Christine Sagen Helgø har bidratt til den offentlige aksepten og storsamfunnets tommel opp for at seksuelle legninger er likestilte. I Bergen og Oslo bidrar også festivaler og parader med nedbygging av fordommer, og bergenserne ivrer til og med etter å bli vertsby for Europride i 2020.

I morgen er det ti år siden SV-politikeren Sonja Tinnesand fikk gjennomslag for en kommunal handlingsplan mot diskriminering av homofile, lesbiske og bifile. Symboler som regnbueflagget og landemerker i regnbuefarger er viktige i en tid der homofile er ekstra utsatt. Hva kan vel være et verdigere symbol enn å finne fram Stavangers handlingsplan mot diskriminering av lesbiske, bifile og transpersoner for 2012 til 2016 og evaluere de siste ti årenes arbeid? Den nåværende planen har for eksempel ikke tatt opp i seg religionenes forhold til homofili, og ikke minst islamisters og høyreekstremisters hat mot gruppen.

Mer fra: Stavanger