Stavanger

LEDER:Når nedturer blir oppturer

Tyngre tider i norsk økonomi kan gjøre det lettere for Erna Solberg å gjennomføre store reformer, skriver Bjørn G. Sæbø i mandagslederen.

Stavanger-regionen er Norges økonomiske barometer. Trykket i petroleumsbransjen sier det meste om tilstanden til det oljesmurte maskineriet Erna Solberg og Siv Jensen styrer. Høye oljepriser og billigimport fra Kina har gitt flere år med solskinn over norsk økonomi, men nå kan det mørkne til. De første signalene er allerede tydelige i barometeret vår region utgjør. Oljeserviceselskapene nedbemanner, Statoil kutter kostnader og når boligmarkedet er friskmeldt i resten av landet, står den lokale varianten stille eller synker. Nedgangen er selvsagt relativ, spesielt i et område av landet der en av forrige ukes nyheter var at den lokale Porsche-butikken utvider.

Samtidig med Erna Solbergs sommeravslutning i statsministerhagen, kom varslene om at en lav rente kan bli enda lavere. Rentenivået vårt er lavt fordi det internasjonale rentenivået er lavt, noe som også gjenspeiler en økonomi i ulage. Paradokset er at negative nyheter kan være positive nyheter for en statsminister som har mye hun skulle ha gjort. Erna Solbergs strategi har åpenbart vært å få unna en del av de «lette», men likevel symboltunge sakene som å oppheve forbudet mot ståhjuling og lemping på tollfrittsalget. Nå mot slutten av stortingssesjonen har den tunge politikken og reformforslagene stått i kø. Mannlige politikere elsker å kaste dressjakken og brette opp skjorteermene når de skal utstråle effektivitet. Erna Solberg lanserer reformer sammen med helseminister Bent Høie på søndager for å vise handlekraft.

Bent Høies omtalte helsereform, arbeidsmiljølov, privatskolelov og kommunereform er en stor håndfull endringer som skal iverksettes. Paradoksalt nok kan en nedgang i norsk økonomi gjøre det lettere for regjeringen å gjøre reformforslagene til reell politikk. Kommunene – også her med Stavanger i førersetet – har allerede merket lavere skatteinngang på kroppen. Hvis kommuneøkonomien strupes ytterligere, kan gulrøttene for å lokke fram sammenslåinger gjøres enda større og lekrere. Det er som kjent lettere å gjennomføre upopulære tiltak når økonomien er stram og tidene tøffe.

Erna Solberg varsler enda flere reformforslag til høsten. Hvis hun får drahjelp av lave renter, lav inflasjon og økonomisk lavtrykk over oljefeltene i Nordsjøen, blir det lettere å gjennomføre hjertesaker som veibygging og skattelette uten å være økonomisk uansvarlige. Det har vært et mønster denne våren at de tunge politikkområdene styrt av Bent Høie, Jan Tore Sanner og Robert Eriksson har vært nokså kontinuerlig i søkelyset, mens Ketil Solvik-Olsen har vært mer under radaren enn vanlig. Det er ikke fordi den hardtarbeidende jærbuen plutselig har fått rolige dager i Samferdselsdepartementet, men antakelig fordi regjeringens neste store sak dreier seg om samferdsel.

Mer fra Dagsavisen