Stavanger

LEDER:Maktkamp i Ap-toppen

Ap under Jonas har høy hipsterfaktor, men appellerer ikke til 19-åringer som går på offshorelinjen, skriver Bjørn G. Sæbø i mandagslederen.

Dette har skjedd: Jens Stoltenberg er på vei til Brussel for å bli ny generalsekretær i Nato. Jonas Gahr Støre har overtatt vervet som partileder i Ap og statsministerkandidaturet. Partisekretær Raymond Johansen er på vei til Oslo Ap, mens nestleder Helga Pedersen er på vei ut av partiledelsen. Når alt flyter på Ap-toppen, er det gode tider for spekulasjoner og hypoteser.

Den ene hypotesen er at Jonas Gahr Støre får med seg Hadia Tajik og Trond Giske som nestledere, mens den nye partisekretæren bør være en kvinne. Tajiks og Giskes politiske kvaliteter er uomtvistelige, samtidig som de har forbindelsene ut til viktige velgergrupper. Selv om noen prøver å overspille Tajiks Oslo-forbindelse (hun representerer hovedstaden på Stortinget), har 31-åringen fra Bjørheimsbygd beholdt relasjonene til hjemfylket. Og som muslimen, nynorskbrukeren og bunadeieren Tajik har vist i det siste; hun representerer det nye og multikulturelle Norge. Trond Giske har opp gjennom årene representert Aps venstrefløy og har hatt gode relasjoner til fagbevegelsen, samtidig som han lenge var en utfordrer til partilederposisjonen. Sannsynligvis har det gjort Giske godt å miste statusen som evig kronprins. Det kler ham bedre å være en politisk libero.

Aps sannsynlige toppledelse har en fornuftig miks av landsdeler, kjønn, etnisk bakgrunn og forbindelser til LO, men mangler kanskje to elementer. Spesielt Støre og Tajik har tung akademisk ballast, som selvsagt ikke er en ulempe, men i et arbeiderparti kan de oppfattes som litt for distanserte. Vel så viktig er det at verken Støre, Tajik eller Giske kan fronte Ap der partiet sliter som mest. Forrige valg ble vunnet av Høyres og Frps tyngde på Vestlandet, og til tross for Raymond Johansens prosjekt med å «male blå byer røde», ble det med de gode forsøkene. Fjorårets valg viste til fulle Aps dilemma. Partiet er sterkest i de økonomisk svakeste delene av landet – områder folk også flytter fra. Ap under Jonas har høy hipsterfaktor, men appellerer ikke til 19-åringer som går på offshorelinjen. Faren for Ap er at de enda en gang ikke forstår seg på Vestlandet og den mer og mer nedsnakkede oljebransjen Norge lever av, til tross for at partiet begynner å bli godt utstyrt med dyktige politikere fra landsdelen.

Å balansere klimapolitikk med en næringspolitikk som ikke får LOs vestlandsavdelinger til å se rødt, blir Jonas Gahr Støres vanskeligste jobb. Ap har høy sysselsetting, offentlig velferd og stødig økonomisk politikk som sine adelsmerker – og disse krever en petroleumsdrevet vekst. Det er åpenbart klokt å vri politikken i en retning som kommer klimaproblemene i møte, men å håndtere CO2-kutt med den ene hånden og videre vekst og velstand med den andre, blir særdeles krevende.

Mer fra Dagsavisen