Leder

LEDER: Livsfarlig politikerhets

Statsministeren, partilederne og vi i pressen må fortsette å ta avstand, men trusler og hærverk rettet mot folkevalgte må tas tak i av politiet på politiets initiativ, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Forhåpentligvis kan ordfører Ane Mari Braut Neses (H) klare tale i Klepp kommunestyre mandag føre noe godt med seg. Braut Nese er en politiker som tåler mye og ikke viker unna vanskelige saker, men alle som har offentlige verv har også krav på et vern.

Det er hjerteskjærende å høre Klepp-ordføreren snakke om hvordan hennes 14 år gamle sønn er blitt slengt i veggen og tatt kvelertak på for å få moren til å snu i bompengesaken, eller hvordan det er kommet oppfordringer om å spraye huset hennes med møkk. Det private – barn, hjem, familie – er også politikeres sårbare punkt, og måten Ane Mari Braut Nese er behandlet på er ikke bare hinsides folkeskikken. Handlingene er kriminelle.

Det er sagt til det kjedsommelige at det er lov med friske argumenter og meningsbrytninger, også i en betent sak som debatten om bompenger. De ansvarlige bompengemotstanderne har organisert demonstrasjoner, folkemøter, engasjert seg politisk og brukt det som er av demokratiske kanaler for å påvirke. Dét har de fått til.

I det siste er bompengesaken heist opp til rikspolitisk nivå fra grasrota i Stavanger og Sandnes, hvilket beviser at demokratiet virker. Det går fint an å være rykende uenig med anti-bompengeprofiler som Sigurd Sjursen, Frode Myrhol og Leif Arne Moi Nilsen, men de har hver fra sin kant skapt nasjonal politikk.

Trusler, sjikane og hærverk må defineres som den kriminaliteten det er. Ane Mari Braut Nese representerer de stadig flere politikerne som trues fordi de er politikere. En KS-undersøkelse viser at litt over halvparten av de folkevalgte som har vært utsatt for hatefulle ytringer eller konkrete trusler har vurdert å trekke seg fra politikken. 15 prosent har bestemt seg for å slutte. Statsministeren og partilederne må fortsette å ta avstand, men trusler og hærverk rettet mot folkevalgte må tas tak i av politiet på politiets initiativ. Hetsen er blitt farlig for demokratiet.

Mer fra: Leder