Annonse
Oljekompromisset i nord gjør det fremdeles mulig å satse på turisme og fiske i Lofoten. FOTO: OLIVIER MORIN, AFP

Leder: Kompromisskunst i nord

At dagens politikk dyrker ytterstandpunkter og enten eller-standpunkter, er en kjent sak, men et godt kompromiss skal aldri undervurderes, skriver Bjørn G. Sæbø i denne lederen.

Annonse
Rogalandsavis

En noe sliten klisjé sier at «politikk er det muliges kunst,» og det er vel nettopp det Ap-leder Jonas Gahr Støre tenkte da han i fjor høst startet arbeidet med Lofoten-kompromisset. Regjeringspartiene Høyre og Frp – som ikke har fått de omstridte områdene i Loften, Vesterålen og Senja (LoVeSe) ett skritt nærmere konsekvensutredning – gikk nærmest på autopilot i utskjellingen av vedtaket i Aps sentralstyre mandag. «Et svik mot oljeindustrien,» raste olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp), som ble fulgt opp lignende overspill fra andre Frp- og Høyre-politikere. Det petroleumsfrie beltet utenfor Lofoten i tillegg til Vestfjorden sikrer turisme, fiskeri og miljø, mens Ap på sitt landsmøte skal stemme over konsekvensutredning av Nordland VI. Nordland VII og Troms II skal ikke konsekvensutredes i neste stortingsperiode, men her avventes revideringen og kunnskapsoppdateringen av forvaltningsplanen i 2020.


Et åpent politisk slag om LoVeSe på Ap-landsmøtet i vår ville ha kastet Støres parti ut i konflikt mellom miljøvernere og tilhengere av utbygging, og mellom Vestlandet og deler av Nord-Norge. Ap ville ha lekket til bortimot alle andre partier, noe som selvsagt ville vært en fordel for Høyre og Frp i valgkampen. Det Jonas Gahr Støre har sett er at Ap i et forsøk på å skape flertall for full konsekvensutredning nå, hadde revnet. Lofoten-kompromisset treffer dagens flertall i Stortinget, samtidig som det ikke splitter Ap før valgkampen. At dagens politikk dyrker ytterstandpunkter og enten eller-standpunkter, er en kjent sak, men et godt kompromiss skal aldri undervurderes.


Og om ikke Støres Lofoten-kompromiss er statsmannskunst, så er det fordømt godt politisk håndverk. «Det er lov å ha to tanker i hodet på én gang,» sa Erna Solberg på Solamøtet . Antakelig illustrerer Lofoten-kompromisset to tanker-politikken ved å ta hensyn til både miljøvern og oljeutvinning.
 

 

Annonse