Google slår til i Norge og skal hente vindmøllekraft fra Sokndal. IT-gigantene jakter fornybar energi, men fremdeles er forskningsmiljøene trege. FOTO: GOOGLE/AP

Leder: Kampen for vindmøllene

Teknologien finnes og Google og andre giganter har vist at nye markeder oppstår, skriver Bjørn G. Sæbø i dagens leder.

Morgenfuglene blant oss leste gjerne Siri M. Kalvigs gjestekommentar i Aftenbladet torsdag, og opptil flere nikket sikkert anerkjennende til forskningslederens ord om mangel på koordinert havvindsatsing og sviktende markedsmekanismer. Bare timer senere slipper Google pressemeldingen med nyheten om at den amerikanske IT-giganten vil kjøpe hele kraftproduksjonen til en ny vindpark som skal bygges i Rogaland. Vindmøllene på Tellenes i Sokndal skal forsyne Googles europeiske datasentre med fornybar energi.

Fornybarforkjemperen Kalvigs kommentar kunne med andre ord ikke hatt bedre timing. Mens Google, Facebook, Apple og de andre globale IT-selskapene leter etter ren kraft til datasentrene sine, ser energifylket Rogaland ut til å nøle. Rett skal være rett; lokale selskaper som Øglænd System og Shoreline har tatt sine posisjoner på vindkraftmarkedet, på Dalane videregående skole i Egersund har de landets eneste linje for vindmølleoperatører, men det går for tregt. Kalvig viser til at av åtte nye forskningssentre for miljøvennlig energi (FME), ligger fem (!) i Trondheim. Med Google og andre amerikanske giganter på utålmodig leting etter ren kraft og Forskningsrådets utdeling av flere hundre millioner kroner til fornybar energi, bør industrien og forskerne korte ned sommerferien og konsentrere seg om å søke penger.

Når Dagens Næringsliv tråkker til med gladnyheten «Det har snudd» og undertitler om slutt på nedbemanningen, tildeling av nye kontrakter og full fart i hyttesalget i Sirdal, kan det være fristende å lene seg tilbake og la omstillingen være for denne gang. Selv om oljealderen langt fra er over, finnes det som Siri M. Kalvig er inne på, ekstremt mange gode grunner for å styre seg inn i den fornybare æraen. Teknologien finnes og Google og andre giganter har vist at nye markeder oppstår. Ikke minst bør de rette miljøene merke seg at det er penger å hente i statlige forskningsfond.