Leder

LEDER: Frp står bom fast

Svaret er enkelt og brutalt: Frp kan ikke både være imot bommer og styre bommene, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Helgens landsmøte viser Frps dilemma i bompengepolitikken. Partiet er imot bompengefinansiering, men hvordan skal et styringsparti som sitter i regjering jobbe mot en ordning de har forpliktet seg til å administrere? Svaret er enkelt og brutalt: Frp kan ikke både være imot bommer og styre bommene. Eller de kan si at økte skatter kan erstatte bompenger – noe som også er urealistisk Frp-politikk. LES OGSÅ: Moi-Nilsen urettferdig at Frp får skylden

Det er ikke Siv Jensens freudianske glipp om å «knuse de jævla sosialistene» som oppsummerer landsmøtet, men partilederens reaksjon da Carl I. Hagen tok til orde for å bruke oljepenger til å slette bompengegjeld for ferdigstilte og planlagte bompengeprosjekter. Hagen viste til at Oljefondet i første kvartal økte med 738 milliarder kroner, og at noe av pengene bør gå til vei. Formaningene fra nestleder Sylvi Listhaug om at Frp ikke vil greie å levere på et slikt løfte, stagget heller ikke salen.

Måten bompengestriden utvikler seg på er i ferd med å bli en møllestein om halsen på Frp. Når Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) ligger på 20,6 prosent oppslutning i Bergen og har bitt seg fast på høyt nivå i flere av landets største byer, går alarmen i Frp. Antibompengepartiet er i ferd med å tape en vinnersak, og det er blitt for vanskelig å kommunisere at Frp kjemper imot bom etter at Stortinget har vedtatt opptil 230 milliarder i bompenger siden Jensen & co. kom inn i regjering. Peking på lokal- og fylkespolitikere og uttalelser om at bompengeandelen har gått ned under Frp, går ikke hjem hos bomtrøtte velgere. Nok er nok-general Sigurd Sjursen er blitt Frp-politiker og tar i Aftenbladet til orde for at partiet skal «være imot uavhengig om det er lokal, i fylket eller nasjonalt». Uttalelsen viser konflikten mellom lokal motstand og nasjonal styring.

Det er mer sannsynlig at Frp må ut av regjering for å vinne tilbake bommotstanden, enn at partiet greier å snu Høyre, Venstre og KrF.

Mer fra: Leder