Stavanger

LEDER:Feil med Putin-boikott

Vladimir Putin og Russland må presses i menneskerettighetsspørsmål, og da blir boikott helt feil, skriver Bjørn G. Sæbø i tirsdagslederen.

President Vladimir Putins homofobi bekrefter at Russland skjemmes av autoritære trekk. Mens Vest-Europa og USA de siste årene har sidestilt homofile og heterofile mer og mer, framstår Øst-Europa og Russland som stadig mer ignorante overfor menneskerettighetene. Knebling av ytringsfrihet og de nye lovene mot «homofil propaganda» er sider ved det russiske regimet som må motarbeides.

Spørsmålet om boikott har vært fremme, men er raskt blitt avvist. Boikotten av OL i Moskva i 1980 endret ikke en tøddel på Sovjetunionens krigføring i Afghanistan, på samme måte som en eventuell boikott av Sotsji-OL ikke vil endre et komma i russernes homofiendtlige lovgivning. En massiv vestlig boikott vil bli grepet begjærlig av Putin som en bekreftelse på Vestens fiendtlige holdning, og vil bidra til å fyre opp under en rekke potensielle konflikter mellom Russland og Europa/USA.

Det er snart bare IOC-pamper som innbiller seg at OL og politikk ikke har noe med hverandre å gjøre. Olympiske leker gir verdens beste anledninger til å fortelle verden som vertslandets fortreffelighet, noe ikke minst Adolf Hitler gjorde da i Berlin-OL i 1936.

OL vil alltid være en arena for politiske og kommersielle krefter. Det går an å stille seg utenfor, men erfaringsmessig skal en boikott være total for å være virkningsfull. Dessuten må en idrettsboikott mot Russland vurderes opp mot en handelsboikott av andre land som har langt flere menneskerettighetsbrudd på rullebladet enn Russland. Boikott i en globalisert verden er på mange måter selvmotsigende.

Erna Solberg gjør det rette når hun reiser til Sotsji for å heie fram våre utøvere, og så langt i sin korte statsministerkarriere har hun vist vilje til å ta opp ømtålige emner, som da hun diskuterte Joshua French’ fangenskap med Kongos president under Nelsom Mandelas begravelse. Dagbladet opplyser at Statsministerens kontor jobber for å få til politiske møter under Sotsji-OL, slik at Solberg forhåpentligvis får en mer naturlig arena enn skistadionet å diskutere menneskerettigheter på. Andre politiske ledere har valgt en annen metode enn Solberg. Barack Obama holder seg hjemme, men sender to homofile utøvere i delegasjonen. Både Frankrikes og Tysklands presidenter holder seg vekke fra vinterlekene i Russland for å markere avsky mot homolovgivningen til deres kollega Vladimir Putin.

Eksemplets makt er ofte viktigere enn ord. Kanskje kan Paralympics-besøket helseminister Bent Høie og ektemann Dag Terje Klarp Solvang avlegger være et eksempel russerne kan forstå? Høie og Solvang er to av flere politikere som det siste drøye tiåret har bidratt til å knekke mye homofobi ved å leve sine helt vanlige liv. Fordommer bygd på russiske machomyter kan ha godt av å møte et norsk par som de to Høyre-politikerne fra Stavanger.

Mer fra Dagsavisen