Stavanger

LEDER:Det ufolkelige folkebadet

For private aktører med et annet krav til inntjening enn det offentlige, blir Folkebadet dårlig butikk, skriver Bjørn G. Sæbø i mandagslederen.

Fram til forrige valg var OPS – offentlig-privat samarbeid – tre hyppig nevnte initialer i diskusjoner om store investeringer. La gå at det kom innvendinger fra OPS-erfarne land som Storbritannia og Sverige mot å pådra seg ekstraordinær gjeld for å løse ordinære samfunnsoppgaver.

Folkebad-planene i Jåttåvågen ble torpedert av Kruse Smiths og Hinna Parks felles pressemelding fredag formiddag. De to aktørene skulle ha vært med på et offentlig-privat samarbeid med Stavanger kommune, men trakk seg etter å ha sett nærmere på finansieringsmodellen. De to fikk også kalde føtter med tanke på langsiktig eierskap og ansvar for driften. Med andre ord: For private aktører med et annet krav til inntjening enn det offentlige, blir Folkebadet dårlig butikk. Politisk er Folkebadet også i ferd med å bli et såpestykke på badegolvet. Stavangers mange gode svømmere er i en årrekke blitt lovet et basseng med internasjonale mål, og det begynner å bli en idrettspolitisk belastning at forholdene er kummerlige. Svømmerne har stått med badehetten i hånden og sett på at fotball og ishockey har fått anlegg, og de har med rette ment at det er deres tur.

Det er det også, men politikerne må vekk fra Kinderegg-tankegangen der Folkebadet skulle gi 50-metersbasseng, badeland og privat medfinansiering. I stedet bør drømmen om et stavangersk svar på kristiansandernes Aquarama og trøndernes Pirbad skrinlegges. Hvis det viktigste er å gi svømmerne skikkelige trenings- og konkurranseforhold, så bør resten av Kinderegget legges til side. Stavanger har mer enn nok å være stolte av på anleggsfronten og trenger ikke et overdådig folkebad med lite folkelige billettpriser på skrytelisten. Et nøkternt, kommunalt svømmeanlegg må være godt nok for en kommune som bokstavelig talt er på dypt nok vann fra før av. Selv om Aquarama i Kristiansand har mer å by på enn Gamlingen eller Stavanger svømmehall, spiller det en rolle at billettprisene er på 100 eller 150 kroner for barn. For mange er det mer overkommelig å sende barna til Gamlingen med en billettpris på 28 kroner.

Blekket var knapt nok tørt på pressemeldingen fra Kruse Smith og Hinna Park før Svømmealliansen kastet seg uti og proklamerte at Nye Gamlingen må droppes til fordel for Folkebadet. Dette er å blande kortene. Gamlingen må flyttes fra Våland og over til Mosvangen fordi Ryfast trenger plassen – dét er utgangspunktet. Konkurransesvømmerne har sine legitime behov, men det blir feil å sette elite foran bredde og mosjon. Gamlingen har samme posisjon som Tøyenbadet og Frognerbadet i Oslo, og er institusjoner som både tilrettelegger for barns svømmeopplæring og voksnes behov for trim. Å sette elite opp mot bredde på denne måten holder ikke vann, og har neppe særlig politisk støtte.

Mer fra Dagsavisen