Delingsøkonomien påvirker hele verden. Her er det indiske taxisjåfører som protesterer mot Uber og den indiske transporttjenesten Ola. FOTO: NOAH SEELAM, AFP

Leder: Den nye økonomien

Å slåss mot den nye delingsøkonomien er like fånyttes som å slåss mot Spinning Jenny, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø.

Hvert år har sine nyord, og se ikke vekk fra at enten Uber, Airbnb, ny økonomi eller delingsøkonomi blir de nye ordene vi tar med oss fra 2016. Ordene og navnene representerer en økonomisk revolusjon som endrer måter å jobbe på, tjene penger på og organisere tjenester på. Årsmøtet til NHO denne uken kommer til å være preget av delingsøkonomi, det samme gjelder den regionale NHO-konferansen Solamøtet neste uke.

Flere av oss har droppet tradisjonelle hoteller og bestilt overnatting via Airbnb det siste året – noen har til og med testet Uber. Begge går rett i strupen på den etablerte hotell- og taxibransjen. Mens tradisjonelle selskaper må drive innenfor lover og regler, betale skatt, være underlagt tilsyn og ivareta arbeidstakeres rettigheter, er de nye selskapene på siden av den ordinære økonomiske virkeligheten. For moderne mennesker er det besnærende å koble seg på en økonomi som går utenom de tradisjonelle kanalene. For 600 kroner natten går det fint an å sjekke inn i en moderne leilighet i Stavanger sentrum, eller overnatte i et rom for 248 kroner. Boligeieren får ekstrainntekter, og den som overnatter får et billig og hjemmekoselig tilbud. Problemet melder seg når det ordinære hotellmarkedet ut fra helt andre betingelser skal konkurrere mot et tilbud som ikke er underlagt samme krav.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund innrømmer åpent at den digitale revolusjonen byr på utfordringer og delte oppfatninger for arbeidsgiversiden. LO-leder Gerd Kristiansen advarer mot at delingsøkonomien kan true det norske velferdssamfunnet hvis ikke de nye selskapene kommer inn i lovlige former. I et intervju med Dagens Næringsliv innrømmer finansminister Siv Jensen at den nye økonomien ikke har fått nok oppmerksomhet. Jensen styrer et departement som sterkt misliker at skattekroner glipper, samtidig som hun signaliserer at de nye delingsselskapene ikke kan stå på utsiden av økonomien.

Delingsøkonomien påvirker allerede arbeidshverdagene innen medier, bank og finans og transport. Det kompliserte ved å lage regler og politikk rundt delingsøkonomien, er at all tradisjonell tenkning utfordres. Selvfølgelig må arbeidstakernes rettigheter ivaretas og tjenester skattlegges, samtidig er det bra for miljøet hvis ubrukte ressurser som bolig og bil selges eller deles. Å slåss mot den nye delingsøkonomien er like fånyttes som å slåss mot Spinning Jenny. Samfunnet må bruke mulighetene den nye økonomien gir oss.