Ap-politikeren Summer Ejaz (t.v.) har ivret for dialog mellom religiøse grupper i Stavanger. Nå melder Ejaz seg ut av Ap etter å ha blitt vraket av nominasjonskomiteen før neste års kommunevalg. Foto: Marius Vervik

LEDER:Bråket følger Aps faner

Stavanger Ap gjør det de kan for å fortsette personkonfliktene, skriver Bjørn G. Sæbø i lørdagslederen.

Bare timer før Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte skal takke Jens Stoltenberg for innsatsen og velge Jonas Gahr Støre som ny partileder, smeller det nok en gang i lokallaget i Stavanger. Bystyrepolitikeren Summer Ejaz tok det så tungt å bli vraket av nominasjonskomiteen, at han melder seg ut av partiet. I resten av bystyreperioden vil Ejaz utgjøre en del av den voksende gruppen av representanter som opptrer som uavhengige. Der får han blant annet selskap av tidligere Ap-politikere og bystyrerepresentanter som Hilde Karlsen, Anne Torill Stensberg Lura og vararepresentanten Jone Andersen.

I seg selv er det oppsiktsvekkende at det ikke er plass til Summer Ejaz på et listeutkast som inneholder 50 navn på kandidater til neste års valg. Listen er god, den inneholder spennende navn som Kristoffer Joner, Gunnar Berge og Dag Mossige, den balanserer mellom akademikere og arbeidsfolk, menn, kvinner, yngre og eldre. Og ikke minst er det bra at Ap har fått inn 14 prosent innvandrere på listen nominasjonskomiteen nylig la fram. Likevel: Det skal bedrives bortforklaringer på høyt nivå for å se fornuften i at en sittende bystyrerepresentant som gjerne vil fortsette i politikken, blir vraket på denne måten.

For mange er det greit å være listefyll slik at partiene greier å samle sammen nok navn til en stemmeseddel. Summer Ejaz tilhører ikke denne kategorien. Som talsmann for Muslimsk Fellesråd i Rogaland i en årrekke, har Ejaz hatt en viktig brubyggerrolle. Han er aktiv i dialogarbeidet mellom religiøse ledere i Stavanger gjennom å lede Rådet for Kirkelig Dialogsenter, og han er en inviterende representant for det muslimske miljøet i byen. Summer Ejaz er den som sørger for at mediene blir invitert til religiøse feiringer, og har sin del av æren for at Stavanger kan skryte av å være i tet på Intercultural Cities rangering av byer med flerkulturell kompetanse.

Vrakingen av Summer Ejaz, Ståle Johan Knutsen og Odd Erik Hansgaard er nye bekreftelser på at Stavanger Ap ikke evner å håndtere personkonfliktene som har ridd lokallaget denne bystyreperioden. Et kjennetegn på god ledelse er å involvere personer som er uenige, et annet kjennetegn er at gode ledere ikke alltid setter alt inn på å ha rett hele tiden. Frasen om at det er forskjell på å ha rett og gjøre rett, er gyldig også i politiske partier. Politikk er uenighet og meningsbrytninger – og politikk er ikke minst den dialogen påtroppende partileder Jonas Gahr Støre prediker.

Antakeligvis kan positiv blest om ny partileder og tydelig opposisjonspolitikk både nasjonalt og i Stavanger, gi Ap et oppsving fram mot neste års kommune- og fylkestingsvalg. Desto merkeligere er det at Stavanger Ap fortsetter å vanne og dyrke personkonfliktene år etter år.