Sjefredaktør Bjørn G. Sæbø tar et oppgjør med UiS-ledelsen etter sextrakasseringssaken.

Langeland fikk bli i stillingen: – Skuffende fra UiS

LEDER: Universitetet i Stavanger hadde muligheten til å statuere et eksempel. De kunne tydelig vist at seksuell trakassering er uakseptabelt, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø.

 Professor ved Universitetet i Stavanger, Nils Rune Langeland, mister ikke jobben på tross av at det i sommer ble varslet om at han over lengre tid har sendt seksuelt trakasserende meldinger til studenter. Langeland skal ikke undervise i studieåret 2017/2018, men følgende formulering står i arbeidsavtalen, som NRK har fått tilgang til: «Det kan være aktuelt at NRL underviser mer enn normalt i framtidige studieår.»

Debatten i kjølvannet av at meldingene Langeland hadde sendt til studenter ble offentlige, handlet om professorens oppførsel, som over lengre tid har vært upassende. Rasistiske og seksuelt trakasserende utsagn har gjort at flere reiste spørsmålet om han er skikket til å arbeide i en posisjon der han skal ha kontakt med studenter, veilede og på mange måter være et forbilde. Debatten handlet også om en ukultur i akademia. Seksuell trakassering er et problem, også ved andre universiteter, kunne blant andre nettavisen Khrono melde.

UiS hadde muligheten til å statuere et eksempel. De kunne tydelig vist at seksuell trakassering er uakseptabelt. De kunne gitt sin professors atferd større konsekvenser. I stedet har de valgt å la ham fortsette i jobben, riktignok med undervisningsfri i ett år, for så å åpne for full tillit igjen påfølgende undervisningsår. Studentene som har varslet om meldingene, som har måttet tåle refs for visstnok å ha bidratt til å sette Langeland i en offentlig gapestokk i sommer, må forholde seg til at de kan møte ham i korridorene. De må forholde seg til at han kan bli deres foreleser, og de må forholde seg til at de er studenter ved et universitet som ikke gir seksuelt krenkende oppførsel tilstrekkelig konsekvenser. Det spørs om de føler at det var verdt å varsle.