Annonse
I Touren er Alexander Kristoff Katjusjas ubestridte kaptein, da laget ikke har med Ilnur Zakarin eller Simon Spilak for å kjempe i sammendraget. 30-åringen har derfor fått mye kritikk for det sveitsisk-registrerte lagets manglende etappeseiere, noe landslagssjef Stig Kristiansen mener er urettferdig. Foto: Benoit Tessier / Reuters

Landslagssjefen mener Kristoff får urettferdig kritikk

Landslagssjef Stig Kristiansen mener Alexander Kristoff får uberettiget kritikk, men ser gjerne at spurtstjernen går nye veier i kampen for seieren. Han synes også at Quick-Step Floors hadde vært et spennende valg for 30-åringen.

Annonse
Rogalandsavis

Følg RA Sporten på Facebook!

Ingen norsk rytter har vunnet i Tour de France siden Alexander Kristoff tilbake i 2015. Katjusja-stjernen har fått mye pes for at han ikke har vært helt der oppe i årets spurter, men landslagssjef Stig Kristiansen tar den norske sykkelstjernen i forsvar.

– Jeg synes mye av kritikken mot Alexander er urettferdig. Han er stabilt med i toppen, og presterer opp mot sitt aller beste. Mann mot mann skal det mye til for at han trekker det lengste strået i duell med Marcel Kittel, som har tatt spurtingen til et nytt nivå, sier landslagssjefen.

LES OGSÅ: Helbom for Kristoff da Kittel vant igjen

– En uhyre vanskelig oppgave

Mange hevet øyenbrynene da Katjusja vraket Kristoff-opptrekker Michael Mørkøv, men Kristiansen mener det ikke har den helt store betydningen.

– Hvor mange ritt har Mørkøv og Kristoff vunnet sammen? Hvem som er den beste opptrekkeren for han er spennende diskusjon. Selv om han kanskje er mer fortrolig med Mørkøv er ikke sluttsummen i antall seiere noe annet med for eksempel Rick Zabel som er med i Touren, forteller Kristiansen.

Han sier at det uansett er uhyre vanskelig å få til det Kristoff og Katjusja prøver på, nemlig å få til det perfekte opptrekket for å slå Kittel.

– Alexander har et veldig godt og sterkt lag rundt seg, og sterkere enn det Kittel har. Han skal i utgangspunktet slå en som er raskere enn han, og det er en utrolig vanskelig oppgave, uansett opptrekker, sier han.

LES OGSÅ: Ny overlegen seier til Marcel Kittel

Synes Quick-Step er kjempeinteressant

Landslagssjefen har selvsagt fått med seg spekulasjonene rundt Kristoffs fremtid.

– Det er noen positive sider ved å bytte lag. Andre folk rundt krever andre beslutninger, og det kan være de beslutningene som gjør at han tar en ny retning. Det er små ting som blir endret på som kan gi positivt utslag, men det kan også bli mye nytt som kan gi negativt utslag, sier Kristiansen og fortsetter;

– Vurderingen som tas er ofte hvilket spillerom du får i et nytt lag. Både med tanke på mulighetene du vil få og hvem du eventuelt får ta med deg eller får lov til å hente inn. Den sportslige kartleggingen er viktigere enn lønnen, for det er ikke sånn at du setter deg ned rundt et bord og ber om 15 millioner kroner  og ikke tenker på det sportslige, sier han.

Kristiansen synes det hadde vært spennende om Kristoff valgte å gå ut av komfortsonen.

– I Quick-Step må du prestere for å bli satset på, men hvis du viser at du kan vinne får du et utrolig sterkt lag rundt deg. Det er selvsagt lettere å gå for det trygge valget, nemlig å gå til et lag der du blir ubestridt kaptein. Det er eksepsjonelt at du får samlet et helt lag rundt deg som bare satser på dine ferdigheter, som Kristoff til tider har fått i Katjusja. Jeg synes en overgang til Quick-Step hadde vært kjempeinteressant, men som oftest tar du det trygge og sikre valget, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: Kristoff aktuell for Astana

Kristoffs fremtid mest sannsynlig bestemt

Det er tradisjon for å gjøre avtaler og sikre fremtiden under den andre hviledagen i Tour de France. Lagene har offisielt ikke lov til å annonsere hvilke ryttere de har signert før 1. august, men Alexander Kristoffs fremtid har mest sannsynlig allerede blitt bestemt.

Agent Joona Laukka sa før Touren at Katjusja-rytterens fremtid trolig ville bli kjent under treukersrittet, men til NRK mandag var tonen en litt annen.

– Det er fortsatt ikke noe nytt å melde. La oss si at vi nærmer oss. Det kan bli klart i løpet av hviledagen, men det kan også bli klart i neste uke, sier Kristoffs agent til NRK.

Grunnen til det er at Kristoffs aksjer har gått ned under Tour de France, mens det er flere andre ledestjerner som står foran Kristoff på markedet.

Quick-Step Floors har blitt nevnt, fordi det er usikkert om det belgiske storlaget har råd til å beholde Marcel Kittel. Med Kristoffs dalende spurtegenskaper er det lite trolig at det belgiske storlaget velger å gå for nordmannen.

LES OGSÅ: Kristoff synes synd på Edvald etter millimeterspurt

Andre rokeringer i sykkelsporten avgjør

UAE har også blitt nevnt, da de kan miste sin kaptein Louis Meintjes. Han ryktes å være på vei tilbake til sitt gamle lag Dimension Data, og da kan Kristoff være en som passer inn i Vegard Stake Laengens lag.

Det som kan hindre den overgangen er at den italienske sykkelstjernen Fabio Aru ryktes å være på vei til nettopp UAE, sammen med landsmann og spurter Elia Viviani. Med den duoen på vei inn dørene vil ikke det arabiske laget ha penger nok eller behov for Storhaug-ekspressen.

Hvis Aru bytter lag, åpner det seg imidlertid opp et hull i Astana som mer og mer ser ut til å bli Kristoffs neste arbeidsgiver. De har danske Jakob Fuglsang, men klassikerlaget er tynt besatt. Det kan være en vei inn for Kristoff, men også her er det skjær i sjøen.

LES OGSÅ: Opptrekket satt ikke for Kristoff

Ting tyder nemlig på at Skys supersterke hjelperytter Mikel Landa har syklet sin siste sesong sammen med Chris Froome og co. Og tilfeldighetene skal ha det til at det er nettopp Astana som blir hans neste arbeidsgiver.

Alexander Kristoff kan derfor ikke velge å vrake som han kunne gjøre før, men må i større grad vente på hva som åpner seg enn tidligere. Det kan også gjøre at han blir værende i Katjusja, på lavere lønn enn i dag. Flere franske lag har også tidligere vært med i bildet, men det skal være UAE, Astana og Katjusja som er lagene det står mellom.

– For å være ærlig handler forhandlingene om penger, fordi det sportslige er ganske klart. På noen av lagene er lederposisjonen åpen, og det er ryttere som Aru og Landa på markedet, sier Kristoffs agent Joona Laukka til NRK.

LES OGSÅ: Kristoff på hviledag 1: – Kan få vite mer i dag

Annonse