Sponsorkonge Jacob Lund tror Filip Ingebrigtsens VM-gull kan bety like mye for Team Ingebrigtsen som VM-gullet vil gjøre for Karsten Warholm. Han tror den økonomiske biten nå tas til et nytt nivå. Her er Filip Ingebrigtsen ved ankomst på Sola mandag. FOTO: PÅL KARSTENSEN

Landet til ny økonomisk hverdag

Sponsorguru Jacob Lund mener Filip Ingebrigtsens VM-bronse var familiens definitive gjennombrudd på den internasjonale arenaene, også sponsormessig. Han spår at bronsevinneren fort landet på Sola til en ny økonomisk hverdag mandag.

Følg RA Sporten på Facebook!

Av: Pål Karstensen

Filip Ingebrigtsen løp søndag kveld inn til VM-bronse på 1500 meteren, og Lura-gutten kronet et strålende norsk mesterskap. Mandag landet han på Sola til heltemottakelse.

– Det å løpe på flat mark kan alle på kloden gjøre. Det er en verdensidrett. Hvis de spiller kortene sine riktig, kan denne VM-bronsen fort omgjøres til et millionbeløp fra sponsorene. De er så sterke alle tre at familien vil klare å levere uavhengig av hvem det er, så jeg mener det vil være feil å satse på én enkelt utøver, sier Lund til RA.

LES OGSÅ: «Tidenes lokale friidrettsprestasjon»

Verdifullt løpeløft

Sponsorkongen har fulgt norsk friidrett tett siden tidlig 90-tall, og gleder seg over oppsvingen Norge nå har fått.

– De siste sju årene har det vært helt dødt, så det her er helt rått. En bronse, og en prestasjon som det Filip leverte søndag, betyr veldig mye, både for ham selv og teamet rundt, men også for norsk friidrett. Det løpeløftet som nå har blitt tatt med gull til Karsten Warholm og bronse til Filip Ingebrigtsen er utrolig verdifullt, sier Lund.

På grunn av teamet rundt mener han derfor at VM-bronsen kan være verdt tett opp mot Warholms VM-gull som Lund tidligere har estimert til å kunne være verdt ti millioner.

– Hvis Filip fortsetter å levere på medaljenivå, kan han fort komme opp på det beløpet. Det her vil endre sponsorbildet totalt for familien, og det kommer selvsagt an på hvordan de selv vil legge det opp, men dette var det definitive gjennombruddet deres, sier han.

LES OGSÅ: Ingebrigtsen med VM-bronse

Internasjonalt marked

Siden friidrett er så stort på en global skala, tror Lund at Ingebrigtsen og Warholm kan være interessante på en internasjonal arena, også sponsormessig.

– Det er ikke mange nordmenn som har levert i idretter som er så store internasjonalt at de har fått interesse fra internasjonale sponsorer. Andreas Thorkildsen fikk en klesavtale med et kinesisk firma og tjente millioner på det, og Ole Einar Bjørndalen har hatt mange internasjonale sponsorer. Det er på det markedet de store pengene er, og gjennom deres prestasjoner i VM kan det markedet ha åpnet seg, sier han.

Om under to uker er det NM på hjemmebane i Sandnes. Sponsorguruen mener at lokale bedrifter nå må se sitt snitt til å smi mens jernet er varmt.

– En VM-bronse vil også være gull verdt for Sandnes kommune. Hvis ikke de som bor der går mann av huse for å komme å se på verdenseneren de har i sin midte forstår jeg ingenting. NM-arrangøren i Sandnes kan ikke få bedre reklame enn dette, forteller han.

LES OGSÅ: Ingrbrigtsen inn i finalen med selvtillit

Ny gullalder

Det er daglig leder Geir Eikeskog i Sandnes IL helt enig i.

– Norsk friidrett er inne i en ny gullalder med de unge talentene som kommer opp. Det er klart at det betyr mye for oss å ha Karsten Warholm, Filip Ingebrigtsen og Amalie Iuel på start. De er alle store trekkplastere som gjør at publikum strømmer inn, sier han.

Men selv om publikum strømmer til mesterskapet, så har ikke sponsorene gjort det.

– Vi har jobbet over lang tid med sponsorer, og kan vel si som så at de ikke akkurat har stått i kø. Nå har vi bare én hovedsponsor, og normalt sett burde vi ha to. Men med team Ingebrigtsen til start kan jo det endre seg, sier Eikeskog.

Den daglige lederen håper at klubben nå kan øke sponsorbudsjettet til neste sesong.

– I helgen som var hadde vi åtte medaljer i junior-NM, og i fjor tok vi totalt 33 medaljer i junior- og senior-NM. Det gjorde vi med et sponsorbudsjett på 600.000 kroner. Vi leverer på et skyhøyt nivå både på bredden og helt opp til topp internasjonalt nivå, sier han.