Kvinnegruppen Ottars Randi Mobæk og tidligere Money Talks-sjef Osman Uzun på scenen under kverulantkåringen. Foran Per Inge Torkelsen. Foto: Tore Bruland

Kvinnegruppen Ottar og Osman Uzun er årets kverulanter

Kvinnegruppa Ottar og tidligere strippeklubbeier Osman Uzun ble kåret til årets kverulanter.

Det er Kåkå kverulantkatedralen som står bak kåringen. Årest kverulant-prisen går til en person som har provosert og engasjert rogalendinger i året som har gått. Og i år ble prisen delt mellom Kvinnegruppa Ottar og tidligere strippesjef Osman Uzun.

Årets kverulantpris ble altså delt av to fraksjoner som er relativt lite begeistret for en annen.

Prisutdelingen fant torsdag kveld, og begge fikk ti minutter hver til å komme med en monolog angående prisen.

Randi Mobæk fra Ottar brukte sin tid på å si at hun var glad for prisen før hun fortsatte å snakke om feminisme og kvinnekamp.

Blant annet viste hun til at situasjonen for kvinner i verden er verre enn noensinne.

– Undertrykkingen er strukturell og heter patriarkatet. Menns meninger betyr mer enn kvinners og menn har mer makt, sa Mobæk.

Hun fortsatte med at i mange land ser en på kvinnen som en vare som kan utnyttes, før hun kom med fire punkter som er sentrale for å skape likeverd mellom kjønnene:

1. Alle kvinner må få stemmerett.

2. Det er nødvendig at kvinner får bestemme over sin egen kropp og seksualitet.

3. Kvinner trenger økonomisk selvstendighet.

4. Få slutt på menns vold mot kvinner.

Mobæk sa også at feminismen er menns beste venn.

– Vi vet nemlig at det er mulig å få til en endring av mannsrollen, sa hun og kom med eksempler på dette som farspermisjon og kjønnskvotering i kvinnedominerte yrker.

Mobæk lovte avslutningsvis at Kvinnegruppa Ottar var noe en skulle få høre mer til i årene som kommer.

Lærte norsk fort og galt

Uzuns ti minutter gikk til å fortelle om bakgrunnen hans.

– Jeg takker for prisen dere har gitt meg, men hvem er egentlig Osman. Han er kurder fra Tyrkia og kom til Norge i 1988 med to tomme hender. Det første han gjorde var å lære norsk fort og galt, sa Uzun.

Han fortsatte med å snakke om hvordan han etablerte seg i utelivsbransjen i Sandnes og at etter mange år så var det en venn av ham som lansert stripping.

Ifølge Uzun slet han med å selge en øl for 33 kroner på utestedet han drev, og vennen mente at med stripping så var det ingen problem med å selge en flaske champagne for 1000 kroner.

– Jeg hadde aldri vært på en strippeklubb før, og da vi hadde fått tak i strippestang og noen jenter, kom politiet. Mange ganger hadde jeg mest lyst til å hjemme meg under bordet. Men folk begynte å komme, og de kjøpte champagne til mellom 3000 og 4000 kroner. Alle var fornøyde, spesielt jeg, sa Uzun.

I dag er strippeklubben Money Talks historie. Uzun tar likevel Sandnes-politikernes skjenkenekt til Høyesterett etter å ha tapt to ganger i rettsapparatet.

Etter at Uzun og Ottar hadde fått ordet, skulle årets prisvinnere «settes på tiltalebenken».

Selve «grillingen» var det advokatene Anne Kroken og Brynjar Meling som sto for.

LES OGSÅ: Facebook nekter å dele Årets kverulant

Her er Kverulantkatedralens egen begrunnelse for at de to var nominert:

Osman Uzun: – Osman Uzun e fra Kurdistan og har lenge vært aktive arbeidsgjevar og gledesspredar i Stavanger-regionen. Di siste årå har han bemerka seg som ein strippekverulant de luxe, som har stått last og brast med sin idé om at ein strippeklubb passe på Sandnes liga mye så i større byar i Europa.

Kvinnegruppa Ottar: – Ottar e ikkje ein mann, men ei kvinnegruppa beståande av feministar så allerede i ein kvinnealder har kverulert med menns og maktpersonars kjønnsforståelse. Det e ikkje få kronikkar og debattinnlegg fra Ottar så har svingt pisken øve sjølopptatte menn og patriarkalske politikarar så på autopilot underordne kvinner og overordne menn.

De andre nominerte var vindusvasker Frank Helgesen, UiS-professor Paul Stephens og kommentator Sven Egil Omdal.

LES OGSÅ: Leder: Facebook-kverulering