Leder

Kvinnefotballkampen

LEDER: I stedet for å glede seg over at landslaget skal ut i et spennende mesterskap, prøver de avdankede fotballgubbene å takle kvinnesatsingen i knehøyde, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Lørdag kveld møter det norske fotballandslaget Nigeria i sin første VM-kamp i Reims i Frankrike. Våre fremste fotballkvinner tilhører ikke den desiderte verdenstoppen slik de gjorde for noen år siden, men har store muligheter til å hevde seg sammen med USA, Tyskland og Frankrike. At Norges sjanser er til stede også uten Ada Hegerberg – vinner av gullballen og kjent som verdens beste fotballspiller – viser at både topp og bredde henger med. Det er likevel et men her: Norges største idrett for jenter og kvinner motarbeides fremdeles aktivt av pensjonerte «fotballstjerner» som Jahn Ivar «Mini» Jakobsen og Lars Bohinen.

I stedet for å glede seg over at landslaget skal ut i et spennende mesterskap, prøver de avdankede fotballgubbene å takle kvinnesatsingen i knehøyde. «Mini» argumenterer mot likelønn på kvinne- og herrelandslagene fordi sistnevnte henter inn mest penger fra markedet. Nå har riktig nok sistnevntes kommersielle suksess vært tvilsom etter 5871 tilskuere på Ullevaal mot Australia og 8599 mot Aserbajdsjan – for å nevne noen tvilsomme hjemmekamper. Jakobsen er tydeligvis vred på at spillerne herrelandslaget har gått inn for at kollegene på kvinnelandslaget skal få samme betaling når de spiller kamp.

En av grunnene til at det norske kvinnelandslaget er blitt forbigått de siste årene, er nettopp at andre deler av fotballverdenen har fått øynene opp for likestilling. I Lyon – der Ada Hegerberg spiller – har klubbpresidenten Jean-Michel Aulas likestilt kvinner og herrer. Europeiske storklubber som Barcelona, Arsenal og Chelsea er av historiske årsaker mest kjent for sine herrespillere, men de har også satt i gang en tung kvinnesatsing de siste årene.

Kvinnenes lønnsnivå ligger lysår bak herrenes i fotballen, og nettopp derfor må de voksne og ansvarlige i forbundene og klubbene innføre likelønn og likebehandling siden den slags ikke er noe markedet ordner på egen hånd.

Mer fra: Leder