Britt Helen Lindal liker å handle julegavene sine i sentrumsbutikkene, framfor på kjøpesentre. Hun innrømmer at det går med en del penger til mat og gaver i førjulstiden. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

– Kvalitet fremfor kvantitet

I snitt kommer nordmenn til å bruke 11.000 kroner hver på julehandelen i år. Britt Helen Lindal synes ikke summen er avskrekkende. Hun vil heller ha kvalitet enn kvantitet når hun handler mat og gaver til jul.

I desember anslår Virke at vi handler pynt, klær og gaver for 6460 kroner per person. 4660 kroner bruker vi på matvarer, drikkevarer og andre dagligvarer. Til sammen utgjør dette handling for omtrent 58 milliarder kroner i desember.

– Jeg legger nok igjen en god del penger i mat og drikke når det nærmer seg jul. Forbruksvarer egner seg godt til høytiden, ting vi både kan bruke og få glede av, sier Britt Helen Lindal, som var på handletur gjennom Stavanger sentrum i går morges. 

Hun forteller at julegavehandlingen nå begrenser seg til nærmeste familie.

– Når jeg er ute og handler gaver, forsøker jeg å handle noe de ønsker seg og har bruk for, i stedet for å handle bare for å handle, sier Lindal.

Sjel og sjarm

Hun har ingenting til overs for kjøpesentre, og bruker sentrumsbutikkene så mye hun klarer. 

– Det er så mye sjel og sjarm i Stavanger sentrum. Dessuten er det viktig å støtte de lokale butikkene, sier Lindal. 

Selv driver hun Lindal klær i Sandnes, og ser derfor julehandelen fra begge sider. I likhet med de fleste andre butikker deltok de på handledagen Black Friday forrige uke.

– Tidligere har jeg vært redd for at Black Friday skal ødelegge julehandelen, men det viste seg at det heller ble en slags kickstart. Det er derfor noe vi kommer til å fortsette med, sier Lindal. Også lekebutikken Sprell i Søregata deltok på Black Friday, men daglig leder av butikken synes den store tilbudsdagen er litt unødvendig.

– Vi hadde god omsetning på fredag, men tilsvarende dårlig i dagene før, fordi kundene bare gikk og ventet på fredagstilbudene, forteller Anette Frøiland, og legger til at hun tror julehandelen kan bli ødelagt av Black Friday.

– Mange kunder sa de allerede var ferdig med julehandelen på Black Friday, men jeg håper jo ikke det er tilfellet, sier hun.

Handler for flere tusen

Ifølge tall fra Virke har leketøysbutikkene 3,4 ganger høyere omsetning i desember, enn snittet for de andre månedene i året. Frøiland sier desember er viktig for butikken, og at de lever godt på julehandelen i månedene etter.

– Vi har merkbart høyere omsetning i desember enn resten av året. Det er ikke uvanlig at de som kommer innom legger igjen mellom 4000 og 5000 kroner i gaver, sier Frøiland til RA.

Mye mat i julen

I gjennomsnitt handler hver innbygger for litt over 11.120 kroner i landets detaljhandelsbedrifter i desember. 4 660 kroner (42 prosent) av dette er mat. Vi bruker i gjennomsnitt 24 prosent mer på mat i desember enn i gjennomsnitt i årets øvrige elleve måneder.

– Det blir ikke julestemning uten julemat, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke, og legger til at mattradisjonene viktig i julen.

– Undersøkelser viser at folk spiser stort sett det samme til middag hver julaften. På Vestlandet er det eksempelvis 14 prosent som spiser svineribbe, mens pinnekjøttet står stabilt hos 73 prosent av oss. Vi vet også at 6 av 10 av oss synes det er ok å begynne å spise julemat når adventstiden har starten – mens 1 av 10 vil vente til lille julaften eller julaften, sier Størksen.

– Jul er tradisjon, tiden for å hente frem igjen barndomsminner, lokal tilhørighet og mormors gamle oppskrifter. Derfor blir julen også en typisk tid for salg av lokalmat, både til eget bruk og som gaver. Lokalmatsalget øker betydelig raskere enn salget i resten av dagligvaremarkedet, avslutter hun.