Nyheter

Kunstgaven til kommunen vekker reaksjoner

Bør Stavanger kommune takke ja til kunstinstallasjonen som Base Gruppen ønsker å plassere i den offentlige Ledaalparken? Nei, tja og ja, svarer politikerne.

– Feriemagefølelsen min sier at dette er ugreit, sier Venstres gruppeleder, Per A. Thorbjørnsen til RA.

Torsdag skrev RA at Base Gruppen ønsker å utsmykke den offentlige Ledaalparken på Eiganes med en større kunstinstallasjon av Magne Furuholmen.

Kunsten ønsker de å gi gratis, som en gave til kommunen. Men utviklerne har sterke egeninteresser i området. Kliss inntil parken skal også Base Gruppens 36 luksusleiligheter oppføres, enkelte av dem i 30-millionersklassen.

LES SAKEN HER: Vil gi kjempekrukke til kommunen (RA+)

Blant de folkevalgte er det delte meninger om hvorvidt kommunen bør takke ja til gaver som dette.

– Kan bidra til privatisering av parken

– Jeg synes dette er ugreit, for hvor skal grensene gå? Vanligvis skal utsmykkingen av byen konkurranseutsettes og må gjennom strenge kriterier. Da kan det bli lettvint å la en privat aktør hoppe bukk over disse prosessene ved å presentere en ferdig, permanent løsning i form av en gave, sier Per A. Thorbjørnsen (V), og legger til:

– Dessuten trenger vi det grønne arealet. Det grønne er allemannseie. Utsmykkingen kan oppleves som hører til bygningene, mer enn parken. Det kan bidra til at parken privatiseres, sier han.

– Det står ikke på initiativet, kunsten og valg av kunstner, men det er de prinsipielle sidene jeg er opptatt av her, sier han, som understreker at det til sjuende og sist er kunstutvalget i Stavanger som må ta avgjørelsen.

LES OGSÅ DEBATTINNLEGG: – Hvem eier Hermetikkparken?

Strengt regelverk

Kommunens kunstutvalg består i dag av tre folkevalgte, én kunsthistoriker og en kunstnerrepresentant. De tar en faglig vurdering av alle kunstgaver som givere ønsker å utsmykke byen med. Dersom utvalget lander på at Stavanger bør ta imot gaven fra Base Gruppen, må saken til behandling i kommunalstyret for kultur og idrett. Vedtar styret et «ja takk» til kunsten, går saken videre til bystyret for omregulering av parken.

Også Eirik Faret Sakariassen (SV) tilhører den gaveskeptiske fløyen av politikere i Stavanger.

– Det ligger sterke næringsinteresser bak denne gaven, for eksempel vil det kunne gi en høyere salgspris for leilighetene. Derfor synes jeg ikke kommunen skal ta den imot, sier han til RA.

Han påpeker at det i dag er strenge regler for hva slags personlige gaver politikere og administrasjonen skal kunne ta imot.

– Nettopp fordi det skaper en inhabilitetsrelasjon. Da er det ikke mindre problematisk at kommunen skal kunne ta imot en gave fra en aktør som har sterke interesser i å få flertall for sin vilje.

LES OGSÅ: Base Bolig håper å slå prisrekord i Stavanger (RA+)

Ikke mo i knærne

– Men er det ikke positivt at en privat aktør ønsker å åpne lommeboken sin for byen?

– Jo, men jeg mener dette er et prinsipielt spørsmål. Man bør kunne ta en beslutning i fellesskap om hvordan byen skal utsmykkes, framfor at enkelte rike velgjørere skal bestemme hvilken kunst man skal ha i det offentlige rom. Ved å skatte de rike mer, kommer mer penger inn i fellesskapet slik at fellesskapet sammen kan avgjøre hvordan fellesarenaer skal utsmykkes.

Christian Wedler (Frp) har på sin side få betenkeligheter med et eventuelt «ja takk» fra kommunen.

– Alle leilighetene i området er solgt. De har ikke mer å tjene her. Da er dette en ekte gave til befolkningen, mener han.

– De risikerer ikke å oppnå «goodwill» for framtidige prosjekter, da?

– Det er ingen i byplanavdelingen som blir mo i knærne av en kunstinstallasjon.

LES OGSÅ: Luksusleiligheter i Hermetikken til opp mot 30 mill. revet bort (RA+)

Bør tenkes nøye gjennom

Når kommunen takker ja til gaver, bør det imidlertid være svært gjennomtenkt, påpeker han.

– Her må man tenke langsiktige kostnader, og ikke minst: Er det rett at en privat aktør skal bestemme plassering og utforming av kunsten? Det bør være mest mulig fri konkurranse når man først skal gjøre noe i kommunal regi. Men hvis våre folk i kunstutvalget mener at denne gaven vil forskjønne området, så kan vi være interessert i det, sier han.

Informasjonsansvarlig i Base Gruppen, Lars Petter Einarsson, sier dette om politikerreaksjonene:

– Dette er en god debatt med gode innspill. Vi tar debatten til etterretning og håper bystyret til slutt ønsker å ta imot denne gaven, uttaler han, og opplyser at de vil invitere politikerne med på befaring, der også kunstneren Magne Furuholmen deltar.

LES OGSÅ: Planer om luksusleiligheter på Madla møter motbør (RA+)

Dette mener representanter fra de fleste andre partiene i Stavanger om gaven:

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe, KrF:

– Jeg synes forslaget til Base Gruppen er spennende. Jeg blir glad når noen vil være med å berike byen med kunst. Vi har i dag mange kunstinstallasjoner som vi har fått fra private. Stavanger hadde ikke vært der vi er i dag om ikke givere hadde vært interessert i å utsmykke byen vår, sier hun, som verken vil svare ja eller nei på om kommunen bør takke ja til gaven.

– Vi har gode prosedyrer for å ta imot slike gaver i dag gjennom et kunstutvalg som tar faglige avgjørelse. Jeg har respekt for deres kompetanse, og jeg håper at giver og kunstutvalget får en godt dialog om dette, sier hun.

Torfinn Ingeborgrud, MDG:

– Denne saken må følges opp i kunstutvalget og i kommunalstyret for kultur og idrett (KKI), altså de organer vi har, og etter de rutiner vi har. KKI må sikre seg at de fatter en beslutning som er basert på grundige vurderinger, og helst etter bred debatt i forkant. Vi må passe på at dette ikke bare blir en jippo, men får varig verdi. For å sikre dette må det være kunstfaglig på høyden og godt tilpasset omgivelsene.Det er en god idé å ruste opp denne parken, og en kunstinstallasjon vil løfte den.

– Jeg liker meg godt i Egebergparken i Oslo, der er det mange som strømmer til, vi får frisk luft samtidig som vi blir utfordret. Base skal ha skryt for at de tenker på helheten i området.

John Petter Hernes, Høyre:

– Det er innlysende at det også er et element av egeninteresse i dette. Men mange kunstgaver inneholder en form for egeninteresse, så det er ikke noe unikt eller galt i det. Så må kommunens kunstutvalg vurdere om de faglig mener at dette kunstverket og denne plasseringen er et pluss for byen. Mener de det, så er dette vinn-vinn. Mener de at dette er feil plassering, så bør kommunen si høflig nei takk.

Terje Rønnevik, Aps fraksjonsleder i kommunalstyret for kultur og idrett:

– Det er prisverdig at noen vil gi kunstgaver til byen, og jeg er ikke prinsipielt imot at kommunen tar imot gaver. Samtidig er det en klar betingelse at saken først må gjennom en faglig vurdering i kunstutvalget i kommunen og deretter behandles politisk.

Frode Myrhol, FNB:

– Eiendommen ble solgt til Base for mindre enn jeg ønsket, noe jeg stemte imot, så at de nå vil bidra til utsmykning av området er positivt. Jeg har ikke problemer med at private vil gi gaver til kommunen, men det er klare regler i kommunen for utsmykking av det offentlige rom. De må følges også her. Jeg synes det er uproblematisk med kunst i den foreslåtte delen av parken. Jeg bor på Eiganes og går forbi området hver dag og ser at det svært sjeldent er i bruk. Hvis kunst kan bidra til økt aktivitet, så er det positivt. Vi må diskutere forslaget i gruppen, men jeg er ikke kategorisk avvisende til det.

Bjarne Kvadsheim, Sp:

– Jeg skal være forsiktig med å si ja eller nei til hvorvidt kommunen bør si ja til gaven fra Base Gruppen. Det er det kunstutvalget som må vurdere. Da Christian Ringnes ønsket å gi en egen skulpturpark til Oslo kommune, var kommunen beinharde på at de heller ville ha penger og sette opp kunst selv. Det er selvfølgelig den beste måten å gjøre det på, men det betyr ikke at vi ikke vil vurdere gaven fra Base Gruppen seriøst.
– Jeg synes det er kjekt at forretningsfolk ønsker å bidra til å forskjønne byen, og jeg mener flere parker burde vært bedre tilrettelagt for publikum. København har store, grønne parkområder. Det er så flott å se hvordan folk tar dem i bruk. Det er noe jeg savner i Stavanger.

Sara Nustad Mauland, Rødt:

– Vi er skeptiske til private gaver gitt på denne måten, både fordi det blir vanskeligere å sikre en helhetlig plan for utsmykking av det offentlige rom, og fordi gaver kan komme fra aktører med egne interesser, som her. Vi ønsker også at lokale kunstnere skal få mulighet til å bli vurdert for slike oppdrag, i stedet for at giver dikterer hvem som lager kunsten og hvordan den ser ut.

Mer fra Dagsavisen