Nyheter

Kulturmidler til lokale museer

Flere museer og institusjoner får gaveforsterkningsmidler fra kulturdepartementet til videre utvikling. Vitenfabrikken, som tirsdag feiret 10 år og ny utstilling, er en av mottakerne.

– Vitenfabrikken er en av de store publikumsmagnetene, og viser hvordan et museum kan fungere. Det er et moderne museum, hvor selve besøket er en opplevelse, noe som blant annet bidrar til å få barn inn og få dem aktiviserte, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) til RA.

Anledningen til Skei Grandes besøk på Vitenfabrikken var at museet fyller ti år. Samtidig var det også åpning av deres nyeste og største temporære utstillingen noensinne; «Øglænd i 150», hvor Øglænd Industrier AS har gitt en pengegave på 500.000 kroner til utvikling av utstillingen. Som en del av gaveforsterkningsordningen får Vitenfabrikken 125.000 kroner ekstra i gaveforsterkningsmidler fra kulturdepartementet, som et resultat av Øglænds pengegave.

– I Norge er det svak tradisjon for at private bidrar til museene våre. Det er en kultur jeg mener må endres. Denne ordningen er tenkt som en belønning, og for å stimulere museer til gå ut og spørre bedrifter om de ønsker å bidra med penger. Kanskje blir terskelen lavere når man vet at det kan føre til gaveforsterkningsmidler, sier Skei Grande.

– Mange lener seg tilbake og ber stat og kommune om å komme på banen i de økonomiske spørsmålene, men her har museet kastet seg rundt og fått bedrifter på banen, sier hun om Vitenfabrikken.

Ta vare på kulturen

Gaveforsterkingsordningen ble innført i 2014. Ordningen innebærer at staten gir et tilskudd på 25 prosent i tillegg til pengegaver fra private givere og stiftelser. Formålet er å stimulere til økt privat finansiering av kulturinstitusjoner. I 2016 ble ordningen utvidet til å omfatte gaver til musikk, litteratur, scenekunst, visuell kunst og kulturbygg. I 2017 ble rammen utvidet til 59,1 millioner kroner, skriver regjeringen om ordningen.

I tillegg til Vitenfabrikken, får blant annet også Museum Stavanger (MUST) 344.500 i gaveforsterkning, mens Rogaland Teater får 506.750 kroner. 

Kulturministeren mener museene er viktige, av flere grunner.

– Museer, og for eksempel planetariet til Vitenfabrikken, trigger barns nysgjerrighet, og gjør at de senere blir innovatører, ingeniører eller filosofer, og drives til ny kunnskap, sier hun.

Om Arkeologisk Museum, som lenge har ventet på penger til nybygg, snart får tildelt midler, kan ikke Skei Grande svare på.

– Det vil vi få svar på i budsjettet, sier hun.

Viktig læringsaktør

Vitenfabrikkens nye utstilling vil stå fram til desember 2018. Utstillingen på Vitenfabrikken er på to etasjer og vil vise Øglænds to hovedgrupper; tekstil med handel og konfeksjon i første etasje og metall med produksjon av sykler og motorsykler i andre etasje.

Avdelingsdirektør for Vitenfabrikken, John Arne Frafjord, sier de er avhengig av sponsorstøtte, og i og med at de får hyppig besøk av skoler, er de en viktig aktør når det gjelder læring.

– For framtiden ønsker jeg at vi skal fortsette å fortelle den gode historien, ta vare på kulturen og formidle det til de oppvoksende generasjonene.

Disse får pengestøtte:

* Stiftinga Jærmuseet/Vitenfabrikken får 125.000 kroner i gaveforsterkning.

Gave: 500.000 kroner.

Giver: Øglænd Industrier AS.

Formål: utvikling av utstilling på Vitenfabrikken (sykkelhistorie)
 
* Museum Stavanger får 344.500 kroner i gaveforsterkning.

Gave: 1.378.000 kroner

Giver: Sverre Bertrand Skjeies stiftelse

Formål: Skal gå til videreutvikling av Stavanger Maritime Museum og Stavanger kunstmuseum.
 
* Rogaland teater får 506.750 kroner i gaveforsterkning.
 
Gave: 177.000 kroner fra Sparebankstiftelse SR-Bank

Formål: gi ungdommen i Stavangerregionen en litterær dannelsesreise i kraft av en teateropplevelse.
 
Gave : 100.000 kroner fra Inge Steenslands  Stiftelse

Formål: talentutvikling av ansatte ved Rogaland teater.
 
Gave: 1.750.000 kroner fra Sandnes Sparebanks gavefond

Formål: Midler til produksjon og oppsetning av en fullverdig forestilling/produksjon spesielt for eldre, samt transport til og fra teatret.

Andre som mottar gaveforsterkning:

* Engøyholmen Kystkultursenter (175.000 kroner)

* ICORN (147.500)

* Museum Stavanger AS (MUST) (916.000)

* Norsk orgelfestival (38.786)

* Opera Rogaland IKS (37.500)

* Ryfylkemuseet (60.000)

* Stiftelsen KÅKÅ Kverulantkatedralen (68.8413)

* Stiftinga Jærmuseet/Vitenfabrikken (125.000)

* Stiftinga Jærmuseet/Garborgsenteret (496.473)

* Universitetet i Stavanger, fakultet for utøvende kunstfag (200.000)

* ICORN (100.000)

* Museum Stavanger (344.500)

* Rogaland Teater (437.500)

* Totalt: 3.766.671 kroner

Vitenfabrikken og Øglænd-utstillingen:

* I 2018 er det 10 år siden Vitenfabrikken åpnet dørene for første gang. Siden da har Vitenfabrikken etablert seg som en viktig, regional kunnskaps- og kulturarena.

* Over 700.000 store og små besøkende har utforsket de interaktive utstillingene til Vitenfabrikken, og over 200.000 barn og unge fra 37 ulike kommuner har deltatt i organisert formidling med stort fokus på realfag, og læringssynet – «læra ved å gjera».

* Vitenfabrikken hadde besøksrekord i 2017, med rett i overkant av 76.000 besøkende. 30% av de som besøker Vitenfabrikken er fra skoler og barnehager, 60% er ferie- og fritidsgjester og 10% er lag, organisasjoner og bedrifter.

Hovedattraksjonene under Øglænd-utstillingen:

* Kjør en ekte tempo gjennom gatene i Sandnes mens vinden blåser i ansiktet

* Tidsspeil der hele familien kan stille seg opp i speilet med Øglænd-klær fra 50,- 60,- 70,- og 80-tallet

* Lag ditt eget utstillingsvindu. Kle på utstillingsdukkene og presenter sesongens nyheter

* Lytt til historier fra ansatte og andre om hvordan det var å jobbe/besøke Øglænd

* Stemple deg inn i stemplingsuret

* Bruk telefonsentralen og ring fra en avdeling til en annen

* Forstå hvor mye Øglænd preget byen i det interaktive kartet som viser alle Øglænd sine bygninger. Mange står der i dag, men folk flest er kanskje ikke klar over at de ble bygget for Øglænd. Bygningene vil vise bilder både utenfra og innenfra.

* Og sist men ikke minst – utstilling av Øglænd-produkt som DBS-sykler, Tempo’er, prototyper, arbeidsklær og konfeksjon.

Kilde: Vitenfabrikken/Jærmuseet

Mer fra Dagsavisen