Nyheter

Vil ha statue av Hans Petter Hansen

En privatperson har foreslått å reise en statue av Hans Petter Hansen. Kultursjefen i Stavanger ønsker statue-debatter velkommen.

– Det er fritt opp til innbyggerne å komme med statue-forslag, og det er jo en spennende debatt om statuer som pågår nå. Det er ingen tvil om Hans Petter Hansens rolle i musikklivet i Stavanger, men vi vet av erfaring at det er en lang prosess å få reist en statue, sier kultursjef i Stavanger kommune, Arnfinn Bjerkestrand.

Tidligere i år mottok kommunen et brev fra en privatperson hvor det ble foreslått å reise en statue av den nylig avdøde og folkekjære musikeren Hans Petter Hansen.

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) svarte på brevet fra privatpersonen, og meldte at hun kom til å videresende henvendelsen til kommunens kulturavdeling.

– Mange i Stavanger ble berørt da de fikk høre at sangeren og skuespilleren Hans Petter Hansen, mannen med den store stemmen, hadde gått bort. Jeg har merket meg innspillet ditt, og videresender henvendelsen til kulturavdelingen i kommunen, skrev ordføreren i svarbrevet sitt.

LES OGSÅ: Vil ha småbåtene tilbake i Vågen (+)

Vekker debatt

Kultursjef Bjerkestrand sier han ikke har mottatt henvendelsen, og at han derfor ikke har noen kommentar til dette konkrete initiativet, men at han synes det er spennende at det tas initiativ til ulike former for minnemarkeringer.

– Basert på den siste tidens debatter om statuer vet vi at det ofte er «byens store menn» det reises statuer av. Personlig synes jeg det er viktig med et mangfold. Jeg oppfordrer derfor flere til å delta i debatten om statuer og hva som gjør at man er fortjent til en statue. Det vekker også en debatt om kunstnerens rolle i samfunnet og hvor i byrommet statuer skal stå. For vi ønsker jo at kunsten skal prege byrommene våre. Så det er mange spennende perspektiver ved den type initiativ, sier Bjerkestrand til RA.

– Hva skal til for å få reist en statue? 

– Vi vet av erfaring at det tar en stund fra initiativ til eventuell realisering. Etter en faglig vurdering lager vi en sak til politikerne, og så må vi finne finansiering. Kommunen har stram økonomi, så det er en viss terskel for å få det finansiert og realisert. Kort fortalt er rekkefølgen finansiering, lokalisering og realisering, sier kultursjefen.

LES OGSÅ: Endelig tilbake på Gamlingen: – Vi har savnet det veldig, veldig, veldig mye (+)

Forstår ønsket

Det er kunstutvalget i Stavanger, ledet av Dag Mossige (Ap) som har i oppgave å igangsette og gjennomføre kunstprosjekter i kommunale bygg. I tillegg skal utvalget fungere som rådgivende organ overfor kommunalstyret for kultur og idrett i saker som gjelder kunst i byens uterom.

Heller ikke Mossige har hørt om forslaget før RA ringer ham, men han sier han godt forstår ønsket om å hedre Hans Petter Hansen.

– Det var et stort tap for byen og kulturbyen Stavanger da Hans Petter Hansen døde. Jeg forstår godt ønsket om å anerkjenne ham, men da gjelder det å finne en god måte å gjøre det på, og der må vi avvente behandling av saken, sier Mossige til RA.

Mer fra Dagsavisen