Kultur

Usikker framtid for frilansere

Med avlysning etter avlysning går frilanserne inn i en lang og usikker periode.

Regjeringens forbud mot ansamlinger av folk fører til at kulturarrangementer avlyses. En svært utsatt gruppe i denne bransjen er frilanserne, eller løsarbeidere som produksjonsleder for musikkfest Fredrik Sele kaller det.

– Jeg må vel gå og melde meg arbeidsledig på NAV hvis festivalsommeren blir avlyst, sier han til RA.

Sele jobber til vanlig bak i kulissene på kulturarrangementer. Hans oppgave er ofte å sette opp infrastrukturen til konserter, festivaler og kunstarrangementer.

– Myndighetenes tiltak er som de er. Det er ikke vi som bestemmer, og da bør folk roe ned. Nå må jeg holde kostnadene nede. I verste fall får jeg selge noen gitarer eller forsterkere, sier Sele.

Gir hodebry

Undergrunnsbandet Prikkedöden kjenner også på hvordan koronaviruset skaper hodebry. Forrige uke ga de ut sitt tredje album kalt «Kors på halsen, ti slag i lamasen». Vokalist Fredrik Brimsø forteller hvordan situasjonen preger dem.

– Umiddelbar konsekvens blir nå at denne helgens konsert blir utsatt. Det er jo synd, vi har lagt ganske mye arbeid bak denne konserten. Vi har blant annet fått laget t-skjorter og trykket opp vinylplater. Vi kommer til å gå i minus, og t-skjortene og vinylplatene må fortsatt betales, sier Brimsø til RA.

#Ingenrefusjon

Flere folk har lagt ut emneknaggen «ingenrefusjon» på sosiale medier de siste dagene. Målet er at publikummere ikke skal kreve pengene tilbake for avlyste arrangementer, men heller støtte opp om kulturlivet i denne perioden.

– #Ingenrefusjon er helt kanon. Som publikummer ville jeg nok ikke spurt om pengene mine tilbake. For spillesteder som står brakke er nok denne situasjonen vanskelig, sier han.

Creo er en stor kunstnerorganisasjon som ivaretar kunstneres interesser. Lederen for Creo Rogaland, Eddie Andersen, mener alle i miljøet bør være solidariske.

– Vi skal finne ordninger. Jeg mener honorarene bør utbetales uavhengig av avlysning. Ingen må gå under på grunn av denne situasjonen vi er midt oppi nå, sier han til RA.

Han mener det kan bli litt vanskelig for frilansere i denne bransjen framover.

– Vi bør ha en delingskultur. Alle må gi litt. Det ligger i kunstens natur å jobbe sammen. Vi skal gjøre hverandre gode, sier Eddie Andersen.

Mer fra Dagsavisen