Kultur

Unik videokunst

Stavanger Kunstmuseum har jobbet for å tilby noe spesielt. Aldri før har Bill Viola hatt utstilling i Norge.

Av Martin Simenrud

Den amerikanske videokunstneren Bill Violas store prosjekt blir tilgjengelig hos Stavanger Kunstmuseum fra i morgen. Verket vil være mulig å besøke frem til 15. august. Kunstneren har jobbet med videokunst  i snart et halvt århundre, og anses som en pioneer i sitt fagfelt.

Utstillingen består av tolv videoverk, hvor noen vises på skjerm, mens andre via projeksjoner. Dette betyr at hele kunstmuseet blir en videoutstilling.

Hanne Beate Ueland, avdelingsdirektør ved Stavanger Kunstmuseum, sier at utstillingen kan bety ekstra mye nå under pandemien.

– Vil treffe mange

– Verkene er sterke og vil derfor treffe mange, uavhengig av hvilket forhold man har til kunst, sier Ueland til RA.
Hun sier videre at utstillingen omhandler tema som er spesielt relevant under pandemien.

Intensive smitteverntiltak har blitt innført for å kunne gjennomføre utstillingen. Videoverket er teknisk komplisert, derfor har kunstneren et team som reiser i forveien for å klargjøre. Teamet satt i karantene i ti dager før de kunne bevege seg ut, og har jobbet med montering siden 13. januar.

– Vi har tall på hvor mange som kan oppholde seg i lokalet, heldigvis har vi god plass, sier Ueland.

###

Bill Viola, Fire Woman, 2005, video/lyd-installasjon. Foto: Kira Perov @ Bill Viola Studio

Stavanger Kunstmuseum, som er en del av Museum Stavanger (MUST), er blitt påvirket av  pandemien. I 2019 gjennomførte kunstmuseet 95 arrangementer, mens 39 måtte avlyses. Likevel har kunstmuseet opplevd en sterk økning i antall sommerbesøkende, etter et samarbeid med Region Stavanger.

I juli 2020 økte antall besøkende med 76 prosent sammenlignet med samme måned året før. Prestisjetunge utstillinger kan derimot være vanskelig å få til.

– Utstillingen ville ikke vært mulig uten økonomisk støtte fra Tone og Tor Dagfinn Veen, sier Ueland.

Åpent sinn

Tidligere styreleder i kunstmuseets venneforening, John Magnus Nygaard, har sett verk av Viola før på Grand Palais i Paris, og mener at alle kan kjenne seg igjen.

– Det handler om ulike sider av livet, kjærligheten og døden. Det er en fordel med et åpent sinn, sier John Magnus Nygaard.

Mer fra Dagsavisen