Nyheter

Tre gamle telefonkiosker er forvandlet til bokbyttekiosker

Har du bøker til overs og har lyst på en ny? Nå kan du ta turen innom byens nye bokbyttekiosker.

Bilde 1 av 3

– Dette var kult! Det er gøy å lese, og det gjør at du blir bedre på ting. Du lærer masse, sier Lotte (8), Leah (8) og Julie (8) til RA mens de putter de nyplukkede bøkene sine i en bag.

De går på SFO på Storhaug skole og var med da de nye lesekioskene ble åpnet i Stavanger sentrum i går.

Slik ser de gamle telefonkioskene ut innvendig nå.

Totalt 100 vernede telefonkiosker over hele landet er nå gjort om til såkalte lesekiosker. Konseptet går ut på at du kan gå inn i kiosken, finne deg en bok du har lyst på og ta den med deg. Har du bøker til overs kan du plassere dem i kiosken.

Det er foreningen !les som har satt i gang prosjektet og fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til å gjøre hundre telefonkiosker i hele landet til lesekiosker. Totalt i Rogaland er det seks lesekiosker, og tre av disse er i Stavanger sentrum.

Barna fra SFO fikk æren av å åpne kiosken på Skansekaien sammen med Dag Mossige (Ap), leder for utvalg for kultur, idrett og samfunnsdialog.

Forlenger livet

Det er Sølvberget som har fått hovedansvaret for å passe på byens nye lesekiosker.

– Dette er et flott lavterskel leseprosjekt som går ut på at en kan sette igjen og ta med seg bøker. Jeg tror nok også dette prosjektet er litt i tiden på grunn av oppmerksomheten rundt bytting og gjenbruk, sier Espen Røsbak, tidligere Kapittel-sjef, nå leder for opplevelse hos Sølvberget.

I Stavanger er bokbyttekioskene plassert på Strandkaien, i St. Svithuns gate og på Skansekaien ved Tollboden, og Røsbak forklarer at tanken er å fylle alle de gamle telefonkioskene som står igjen i Norge.

– Tanken er å gjøre litteratur så tilgjengelig som mulig. Det var jo det som var poenget med telefonkioskene i sin tid, at de var på alle gatehjørner. Selv om disse telefonene har gått av moten er fortsatt bøker populært, og i dette prosjektet blir jo den fysiske boken veldig understreket, sier Røsbak til RA.

Barna fra Storhaug skole fikk høytlesning utenfor den nye lesekiosken.

Han mener det ikke spiller så stor rolle hva man leser, så lenge man leser, og at lesing kun har positive effekter.

– Lesing forlenger livet! Det gjør deg smartere, gir deg mer empati og utvider horisonten, sier Røsbak.

Lesekioskene:

* Foreningen !les har satt i gang prosjektet og fått støtte fra Sparebankstiftelsen DNB til å gjøre hundre telefonkiosker i hele landet om til lesekiosker.

* Sølvberget har sagt ja til å være fadder for de tre som står i Stavanger. De har også fått med seg Universitetsbiblioteket i Stavanger (avdeling Bjergsted), Bokhuset, House of Movement og BGE Contemporary Art.

* I Stavanger er bokbyttekioskene plassert på Strandkaien, i St. Svithuns gate og på Skansekaien ved Tollboden.

* I tillegg til i Stavanger står det én kiosk i Solakrossen, én i Haakon VIIs gate i Sandnes og én på Ølen kai.

Mer fra Dagsavisen