Kultur

Straks premiereklare: – På et tidspunkt var alternativene å avlyse, utsette eller fortsette

En periode var det usikkert om det kom til å bli noe av Bjergsted-elevenes årlige avskjedsforestilling. De bestemte seg for å kjøre på, og torsdag er det premiere på musikalen «Our House».

Bilde 1 av 4

– Når man setter opp musikal på videregående velger man ofte klassikere som «Grease» eller «Hair». Men vi lette etter en musikal der det er mange roller, mye koring og store scener, slik at flest mulig av elevene får mye tid på scenen. Og så dukket plutselig denne opp, sier Ådne Sæverud.

Han er sanglærer ved Stavanger katedralskole, avdeling Bjergsted, og i tillegg produsent for årets avgangsmusikal «Our House» som har premiere på torsdag.

Skolen setter opp avskjedsforestillinger hvert år, og tidligere år har de satt opp musikaler som «Jesus Christ Superstar», «Hair» og «Fame».

Ifølge Sæverud handler musikalen om 16 år gamle Joe som havner i en situasjon hvor han må ta et valg. I starten framstilles valget som om det er enten godt eller dårlig, eller svart eller hvitt, men etter hvert er det kanskje ikke like innlysende hva som faktisk er det gode og dårlige valget lenger.

LES OGSÅ: 100-Ugå i ny drakt

Så mørkt ut

Totalt er 55 musikk-, dans og dramaelever med på musikalen, og totalt vil det spilles åtte forestillinger av «Our House» den kommende tiden.

Kostymelageret huser en haug av kostymer til forestillingen. Her står produsent Ådne Sæverud sammen med Helene Bjørnøy.

– Dette er jo det året vi kanskje burde gjort ting litt enkelt, i og med at verden er litt komplisert. Men det har gått opp for oss mer og mer at vi har valgt en ganske komplisert forestilling, sier Sæverud og ler.

– Vi har flere hundre kostymer, og det er skift både av klær, rekvisitter og kulisser. Det er ekstremt mange skift, og det er ingen på scenen som har samme kostyme gjennom hele forestillingen, legger han til.

Elevene har øvd siden skolestart i august, men det var en periode hvor det var usikkert om det i det hele tatt kom til å bli noen musikal.

– Det så litt mørkt ut i januar, og på ett tidspunkt var alternativene å avlyse, utsette eller fortsette. Vi valgte å kjøre på, og det er jeg veldig glad for nå. Nå tror jeg vi kommer i mål, sier Sæverud, mens han dunker neven i bordet.

LES OGSÅ: Gikk opp og ned Preikestolen ti ganger på rad

«Risky business»

I to av hovedrollene finner vi Frikk Hana som spiller Joe, og Hannah Nordbø Kleppe som spiller kjæresten Sarah.

Verken Hana eller Kleppe hadde hørt om «Our House» før, og de innrømmer at de var litt skeptiske i starten.

– Da jeg hørte at det var den vi skulle sette opp var jeg skikkelig negativ. Jeg tenkte «skal vi sette opp en musikal med Madness-musikk, engelsk ska-musikk, og i tillegg på norsk? Og har de egentlig noen andre sanger enn den der «Our House»?. Men så hadde de jo det, og etter at jeg satt meg inn i det, hørte litt mer på musikken og så klipp på YouTube fant jeg ut at det faktisk var mye fin musikk. Da åpnet jeg meg mer opp for det, og nå er jeg veldig fornøyd, sier Hana.

– Det er kanskje litt «risky business» å sette opp en musikal som dette, men den var en slager da den kom. Og det blir nok en veldig fin opplevelse, legger han til.

LES OGSÅ: – Å vite at folk kjøper plata, setter den på og holder den i hendene – det gjør meg takknemlig

Skifter klær 28 ganger

Da RA snakker med elevene er det rett over ett døgn til premiere. Både Hana og Kleppe sier de føler de har roen, men at det er spesielt én ting som stresser dem litt.

– Jeg kommer nok til å bli nervøs én time før start i morgen, tror jeg. Jeg har roen, men med meg og mine 28 kostymeskift tenker jeg jo litt på det, sier Hana.

Frikk Hana spiller hovedrollen som Joe.

– 28 skift? Er det 28 forskjellige, eller fram og tilbake mellom de samme? 

– Det er fram og tilbake for å poengtere forskjellen mellom «Good Joe» og «Bad Joe», sier han.

– Vi prøver å gjøre forskjellene veldig tydelige ved å skifte mellom sorte og hvite kulisser, og i tillegg at Frikk skifter mellom sort og hvit jakke. Men det er kanskje de skiftene som stresser meg mest også. Jeg har ikke like mange skift som Frikk, men jeg har veldig mange forskjellige. Så, det blir noen skift, men jeg gleder meg masse, sier Kleppe.

LES OGSÅ: Thala Sofie (10) har egen skøytebane i hagen

Glade for å få gjennomføre

Hana går drama og Kleppe går musikk, men under arbeidet med musikalen har de blitt nødt til å både danse, synge og spille på scenen.

– Dette er helt nytt for meg, men det er veldig spennende. Jeg har sang som hovedinstrument, så musikal-biten går greit. Når det kommer til drama lærer jeg mye av Frikk og tar det steg for steg, sier Kleppe.

På grunn av korona er og har det vært restriksjoner på antall publikummere. Både Hana og Kleppe er glad for at de får spille for 110 levende publikummere.

– Det er så mye som har blitt avlyst, så det er utrolig kjekt at vi får gjennomført dette. Jeg tror alle lengter etter å komme seg ut og at folk vil sette pris på dette, sier Kleppe.

Mer fra Dagsavisen