Kultur

Søtt og godt til jul

Ukens viner er et knippe med søte godbiter som er perfekte til julekos.

Portvin passer perfekt til julekaker, fiken, dadler, sjokolade og annet julegodt. I tillegg er portvin nydelig til en rekke oster, ikke minst sammen med blåskimmelost.

Det aller beste kjøpet på Vinmonopolet er Smith Woodhouse Late Bottled Vintage som nå er inne i 2008-årgangen. «Late Bottled Vintage» lagres som oftest seks år på fat, men i dette tilfellet er lagringstiden redusert til fire år. Det gjør at vinen blir likere en vanlig «Vintage», og at den utvikler seg på flaske. I tillegg er den litt mindre søt enn mye av det andre som lages av portvin.

Også Graham’s Late Bottled Vintage 2015 har fått fire til fem års fatlagring og er en portvin som leverer veldig mye vin for pengene.

Dow’s Quinta Senhora da Ribeira Vintage 2018 er en årgangsportvin som nettopp er tappet på flaske. Den kan drikkes nå med tanke på den massive unge frukten, men bør nok aller helst lagres lenge. Dette er også en portvin som egner seg godt under juletreet. Til slutt tar vi også med dessertvinen Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest fra Ungarn som er søt og god samtidig som den er frisk og god.

2001 Graham's Late Bottled Vintage 2015 (Douro, Portugal) kr 219,90 (BA) (Terning seks og 87 poeng)
Kraftig rødlilla farge. Lukter av søt og mørk bærfrukt sammen med nøtt og sjokolade. Bra fylde og smaker av søt og mørk bærfrukt sammen med tre, nøtt, sjokolade og krydder. Avslutter med noe tannin og meget god syre.

1109301 Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2008 (Douro, Portugal) kr 299,90 (BA) (Terning seks og 89 poeng)
Svært kraftig rødlilla farge. Lukter av mørk og søt bærfrukt sammen med tre og nøtt. Meget bra konsentrasjon og smaker av mørke og søte bær sammen med tre og nøtt. Har noe tannin og fin syre i avslutningen.

12085401 Dow's Quinta Senhora da Ribeira Vintage 2018 (Douro, Portugal) kr 699,90 (BU) (Terning fem og 94 poeng)
Ekstremt kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke og søte bær sammen med sedertre og krydder. Stor konsentrasjon og smaker av søt og mørk bærfrukt sammen med tre, nøtt, sjokolade og mineraler. Har en god dose tanniner
og meget bra syre.

1471302 Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2017 (Ungarn) kr 179,90 (BA) (Terning seks og 89 poeng)
Gyllen farge og lukter av tropisk frukt sammen med hint av safran og botrytis. Bra fylde og smaker av tropisk aprikosfrukt sammen med honning. Godt med sødme som balanseres av fin syre.

Ukens anbefaling

8140901 G. Reynolds Finissima Reserva Brut Nature (Spania) kr 124,90 (BA) (Terning seks og 84 poeng)
Det er snart tid for bobleviner, og på polets basisutvalg finnes denne varianten som både har bra kvalitet og en meget hyggelig pris. Middels kraftig gulfarge og har lette og fine bobler. Lukter av eple og sitrus sammen med forsiktig mineralpreg. Lett og delikat i smaken der det går i syrlig eple sammen med sitrus og petroleumsaktige mineraler før den avslutter med fin syre.

Mer fra Dagsavisen