Nyheter

Skambankt går ut av komfortsonen

I 1990 banket 13 år gamle Terje på døren til 12 år gamle Tollak for å spørre om de skulle spille i band sammen. Det ble starten på Skambankt – som nå feirer 25 år som band med akustisk album og påfølgende turné.

Bilde 1 av 3

– Jeg hadde så lyst å spille i band, men jeg hadde ingen å spille med. Jeg visste at det var noen eldre ungdommer som spilte, men jeg var så elendig på gitar at jeg ikke turte å spørre om å få være med dem. Men jeg hadde også hørt at det var noen på barneskolen som spilte i band, og tenkte at det kanskje var større mulighet for innpass hos de litt yngre, sier Skambankt-vokalist Terje Winterstø Røthing om hvordan han møtte bassist Tollak Kalvatn Friestad.

En ettermiddag tok derfor Terje mot til seg, og ringte på hjemme hos den ett år yngre Tollak. Tollak gikk fra middagsbordet, åpnet døren og så spørrende på Terje som sto på trappa.

– Jeg hører dere spiller i band. Kan jeg få være med? spurte Terje.

– Hva er det du spiller, da? svarte Tollak, litt «cocky», ifølge Terje.

Skambankt, Terje Winterstø Røthing, Tollak Kallvatn Friestad

Terje svarte at han spiller gitar, og fikk da beskjed om at han ikke kunne være med fordi bandet var fullt.

– Vi hadde jo fulgt oppskriften. Vi hadde to gitarister, en bassist, en trommis og en vokalist. Så da var det på en måte fullt i det bandet, sier Friestad og ler.

Likevel fikk Terje komme inn i huset, og plutselig satt han på Tollaks soverom med en rosa Charvel-gitar og prøvespilte for den ett år yngre gutten.

– Det var litt ydmykende for meg som ungdomsskoleelev å sitte på audition hos en barneskoleelev. Men så begynte jeg å spille, og Tollak ble blåst vekk, sier Røthing.

Terje kunne nemlig spille powerchords – rockeakkorder – mens Tollak bare så vidt hadde lært seg tre «vanlige» grep. Det var derfor all overbevisningen Tollak trengte, og Terje fikk bli med i bandet.

Annerledes opplevelse

Fire år senere, i 1994, oppsto Skambankt ved en tilfeldighet da et annet band ikke kunne stille opp på en spillejobb. I løpet av kvelden skrev bandet ni sanger som de framførte samme kveld, og bandet var dermed et faktum.

Det er nå 25 år siden, og jubileet feires med utgivelse av bandets første akustiske plate og påfølgende akustisk miniturné. Den nye platen, som slippes onsdag, har fått det passende navnet «1994» og er et helakustisk album med elleve gamle Skambankt-sanger og én ny.

– Vi har brutt låtene helt ned, spiller på andre instrumenter og har en helt annen tilnærming til musikken. Noen av låtene bomma vi litt på da vi forsøkte å gjøre dem akustiske, mens andre gikk fint. Det er virkelig helt annerledes. Et slags omvendt Skambankt, sier Røthing. 

På platen blir det strykere, blåsere og tangenter, og både Friestad og Røthing tror det vil bli en veldig annerledes lytteropplevelse. Ikke minst når publikum får se dem live i løpet av høstens turné som sparkes i gang i Oslo på torsdag og avsluttes med fire konserter i Stavanger.

– Både for oss og publikum blir dette noe helt nytt. Det blir en veldig annerledes opplevelse, men det er kjekt å gjøre noe annet, sier Friestad.

Men å spille akustisk har ikke vært noe bandet alltid har hatt lyst til å gjøre. Faktisk har de takket nei til akustiske konserter flere ganger, før de til slutt sa ja i forbindelse med en julekonsert på Bryne for to år siden.

– Vi spilte noen sanger og var veldig ute av komfortsonen. Tidligere har vi tenkt at akustisk kanskje ikke passer vår musikk så godt, og at det heller er forbeholdt andre band. Men nå har jo musikken vår utviklet seg en del fra plate én til plate seks. Den første platen var et slags forsinket ungdomsopprør. Nå har vi blitt litt eldre, sier Røthing.

Nok et ess i ermet

Etter den første akustiske konserten i 2017 ble både bandet og publikum positivt overrasket, og året etter gjorde de nok en akustisk konsert. Gang nummer to hadde de forberedt flere låter, og det gikk egentlig ganske greit.

– Så det var nok da frøet ble sådd. Vi snakket mer og mer om å gjøre noe akustisk, og det er jo veldig fint å holde på med dette. Til vanlig driver vi med høyenergimusikk, så dette er jo noe helt annet. At utgivelsen falt på bandets 25 års jubileum var egentlig helt tilfeldig, men så tenkte vi at det kanskje var en litt artig, uventa og helt annerledes måte å feire 25 år på, sier Røthing.

Skambankt, Terje Winterstø Røthing, Tollak Kallvatn Friestad

I tillegg til turné og album har Skambankt nok et ess i ermet. 

Onsdag åpner de nemlig sin egen pop up-platebutikk i Fargegata – som kun skal eksistere i seks timer.

– Platekompaniet la jo nettopp ned, så det er ikke så mange steder du kan handle plater i byen lenger. Så da fant vi ut at vi ville lage vår egen platebutikk i den kuleste, mest sentrale gata i byen, sier Røthing.

Pop up-butikken åpner onsdag ettermiddag klokken 16.00 og stenger dørene igjen klokken 22.00. I løpet av åpningstiden blir det vinylsalg, to minikonserter med Skambankt, Q & A med Brigt Skrettingland, bar og street food fra Jæren.

– Dette er ikke noe vi må gjøre, men noe vi vil gjøre. Det er mye jobb for seks timers åpningstid, men betalingen blir jo når folk kommer inn og bare «wow, dette var fett», sier Røthing.

Mer fra Dagsavisen