Nyheter

Setter opp «Brødrene Løvehjerte» på Rogaland Teater

Helt siden midten av 90-tallet har Bjørn Ravn Carlsen hatt lyst til å sette opp «Brødrene Løvehjerte» på Rogaland Teater.

– På 90-tallet, i ’96 eller ’97, snakket jeg med daværende teatersjef om at jeg hadde lyst å sette opp «Brødrene Løvehjerte». Jeg fikk beskjed om at det var en god idé, og det ene året jeg var borte fra teateret, i 1998, ble den satt opp. Så jeg har egentlig bare gått og ventet på at vi kan sette den opp på ny, sier Bjørn Ravn Carlsen og ler.

Han er leder for barne- og ungdomsteateret ved Rogaland Teater, som straks er premiereklare med historien om de to svenske brødrene.

Carlsen mener det er flere grunner til at «Brødrene Løvehjerte» fortsatt er aktuell.

– Først og fremst synes jeg det er en fantastisk fin historie, og en historie som virkelig tåler tidens tann. Det er mange gode klassikere, men mange av dem blir litt som å representere 60- eller 70-tallet. Men dette synes jeg er en tidløs klassiker, sier Carlsen til RA.

– Dessuten handler den om de tingene barnelitteratur vanligvis ikke handler om, som døden, og om mer vanlige ting som vennskap. Og så tør den å ta i det mørke, legger han til.

LES OGSÅ: Lykkeland-innspilling i gang: – Personlige fortellinger fra fiktive karakterer satt i en historisk kontekst (+)

Bringe historien videre

Astrid Lindgrens bok «Brødrene Løvehjerte» ble utgitt i 1973, og fem år senere kom spillefilmen med samme navn. I korte trekk handler det om de to brødrene Jonathan og Karl som dør med kort tids mellomrom, men møtes igjen i landet Nangijala. Historien tar for seg både død, vennskap, mot og søskenkjærlighet.

Da Carlsen spurte skuespillerne i barne- og ungdomsteateret om hvor mange som hadde hørt om «Brødrene Løvehjerte» ble han noe overrasket over svaret han fikk.

– 14 av dem kjente til historien. Mange hadde hørt om den, men aldri sett filmen eller lest boken. Men i etterkant kom mange og sa at foreldrene kjente til den. Litt av min motivasjon bak dette er å bringe historien videre til de neste generasjonene, sier Carlsen, som selv har lest boken fra 1973 flere ganger.

LES OGSÅ: Nominert til «Jenteprisen»: – Jeg jobber mot en bransje som ikke bryr seg (+)

Ikke en munter og lys forestilling

Oppsetningen på Rogaland Teater spilles av to lag med 24 skuespillere på hvert lag, og har premiere fredag og lørdag denne uken. Den foreløpige planen er at stykket skal spilles ut desember, men allerede nå – før premieren, er 7500 billetter solgt. Carlsen sier de derfor jobber med å finne flere datoer.

Når det gjelder selve stykket sier Carlsen at de har forsøkt å følge boken.

– Dette er ikke en veldig munter og lys forestilling. Den er ganske mørk, sier han.

Anbefalt aldersgrense er derfor satt til seks år.

– Hva med slutten på stykket, der brødrene hopper? Enkelte mener jo at dette er selvmord?

– Tar de livet av seg? Hopper de i døden? Jeg velger å se det motsatt – at de hopper inn i livet. De er i en verden hvor de vet de ikke kan leve et godt liv, men de vet det finnes et godt liv etterpå. Men det er helt klart noe mange tenker på, og det er også en reel ting å tenke på, sier Carlsen.

– Så hvem mener dere stykket passer for? 

– Det er mange som så filmen eller leste boken som barn, og som nå har barn i den alderen vi sikter oss inn mot, som er fra seks år og oppover. Mange har kanskje lyst å gi den historien videre til ungene – det er i alle fall det vi tror og håper. Jeg tror vi skal klare å skremme litt, røre litt og bevege litt. Hvis vi ikke rører noen med dette stykket vil jeg si at vi har mislyktes, sier Carlsen til RA.

Mer fra Dagsavisen