Nyheter

Rockestjerne med hjemmekontor

Konserter er hovedinntektskilden for de fleste artister. Skambankt er ett av mange band som har måttet avlyse planlagte spillejobber.

– Vi har aldri avlyst en konsert før. Det er ikke noe vi driver med, så det måtte en pandemi til. Det føles drit, men det er mye som føles drit nå; folk er syke og mister jobben. Vi har mistet noen jobber, men vi har heldigvis en jobb å gå tilbake til når dette er over, sier Skambankt-vokalist Terje Winterstø Røthing til RA.

Bandet ble nødt til å avlyse del to av sin akustiske turné, hvor siste konsert var planlagt i starten av april.

– Det er kjipt, men vi har full forståelse for at det måtte bli sånn, sier Røthing.

LES OGSÅ: Måtte avlyse 15 Dolly-show (+)

Lever av konserter

Allerede nå har bandet fått flyttet flere av de planlagte konsertene til september.

Terje Winterstø Røthing, Skambankt

– Det er jo hovedsakelig konserter artister lever av, så dette påvirker oss økonomisk. Planen var å gjennomføre turneen og begynne på en ny plate. Så pengene fra turneen var jo midler vi skulle bruke til å holde hjulene igang, sier Røthing, som understreker at det ikke er Skambankt som har det verst.

– Jeg føler veldig med dem som har brukt to-tre år på å lage plate og som nå endelig skulle slippe den og dra på turné. Du bruker enormt mange timer på ting du ikke får betalt for i en sånn prosess. Turneen du skal ut på er lønna di, den skal betale for alle timene med låtskriving, øving, studioutgifter og den skal holde liv i folk som booker konserter, spillesteder og crewet som har satt av tid. Det er ganske mange som er avhengige av den turneen, sier han.

– Nå sitter det artister rundt omkring som har brukt masse tid, penger og krefter på en plate, og så forsvinner plutselig alt. Selv om det visstnok kommer en slags pakke fra staten, så blir det en mager trøst. Det blir bare smuler i forhold til hva turnéen hadde generert. Vi var egentlig heldige, for vi hadde ikke sluppet ny plate og vi hadde ikke en veldig lang turné foran oss. For vår del kunne det vært verre, sier han.

LES OGSÅ: Konsertstrømming: – Et tilbud til dem som liker å gå på konsert, men også til artistene (+)

Hyggelig lyspunkt

I stedet for å være ute på turné har nå Skambankt-vokalisten hjemmekontor. Med to barn går det mye tid til leking og undervisning, men han har satt av halvannen time hver dag til å øve. I kveld skal en trio-variant av bandet øve sammen, og på lørdag skal de ha sin første Facebook-konsert, i regi av Tou Sessions. Børge Sageng, som vanligvis spiller trommer, sitter korona-fast i Oslo.

Terje Winterstø Røthing, Skambankt

– De ville ha færrest mulig folk i studio, så da ble det en trio. Vi har spilt som trio flere ganger før, så det går veldig bra. Konserten er et hyggelig lyspunkt. Både selve spillingen, men også det å ha noe å se frem til i disse monotone dagene, sier Røthing.

Under Tou Sessions-konsertene blir publikum oppfordret til å vippse et valgfritt beløp til artistene.

– Det trengs, så vi håper det blir noen kroner av det. Det hadde vært greit om Hans Egil ikke må selge alle gitarene før turneen i 2021, humrer han.

– Vi har satt av en lang skriveperiode fra april og fram til ny plate, så det hadde vært en fin bonus nå. Men vi har forståelse for at alle kanskje ikke har like mye å rutte med om dagen, legger han til.

– Hvordan tror du det blir å spille uten å se publikum?

– Vi har jo spilt på både TV og radio før, så kanskje det blir litt sånn? Kanskje det kommer noe ut av dette også? At man kan få det til å gå rundt på alternativt vis. Det slår ikke en liveopptreden, men det kan være et fint substitutt til en, sier Røthing.

Mer fra Dagsavisen