Kultur

Praktfulle rieslinger fra Von Buhl

Von Buhl er blant Tysklands beste produsenter. Vinhuset kommer med praktfulle rieslingviner i 2017-årgangen.

Von Buhl er et av Tysklands mest prestisjetunge og anerkjente vinhus. De eier en stor del av Erste Lage- og «GG» vinmarkene rundt Deidesheim og Forst i nordlige Pfalz. Vinene fra deres egne vinmarker er alle økologisk sertifiserte og husets stil er det som betegnes som «bone dry».

En rekke av enkelvinsmarksvinene er inne på polet i 2017-årgangen, blant annet Ungeheuer og Jesuitengarten som begge er GG-viner (Grosses Gewächs). Felles for dem begge er at de har en vanvittig konsentrasjon, stor mineralitet, nydelig syre – og at de er unge. Ungehuer er den som er mest tilgjengelig nå, men begge vil vinne på lagring.

Blant ukens viner tar vi også med to rødviner som begge er på polets basisutvalg.

Homer Pinot Noir kommer fra økologiske druer fra høytliggende vinmarker i Marlborough og er en svært så anstendig New-Zealand-pinot.

Verdt å få med seg er Taurasien fra Raiano som er en fabelaktig vin til biff og kraftige kjøttretter.

7159701 Von Buhl Forster Jesuitengarten Riesling Grosse Lage 2017 (Rheinphalz, Tyskland) kr 579,90 (BU) (Terning fem og 93 poeng)
Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med eple, tropisk frukt og nydelig mineralpreg. Stor konsentrasjon og smaker av sitrus sammen med gule frukter og en god dose mineraler. Avslutter med superb syre.

10432301 Von Buhl Ungeheuer Riesling GG 2017 (Rheinphalz, Tyskland) kr 439,90 (BU) (Terning seks og 92 poeng)
Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og mineraler. Stor konsentrasjon og smaker av sitrus sammen med en god dose mineraler, før den avslutter med formidabel syre.

11601501 Homer Pinot Noir 2018 (Marlborough, New Zealand) kr 185,10 (BA) (Terning seks og 87 poeng)
Lys lilla rødfarge. Lukter av kirsebær og jordbær sammen med urter og noe blomsteraktig. Bra fylde og smaker av saftig og syrlig jordbærfrukt sammen med urter, krydder og diskret eik. En del tanniner og meget fin syre i avslutningen.

11972601 Villa Raiano Taurasi 2014 (Campania, Italia) kr 297 (BA) (Terning seks og 91 poeng=
Nokså kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen lyse blomster, grafitt og mineraler. Meget bra konsentrasjon og smaker av mørk og syrlig bærfrukt sammen med krydder og fint integrert fatpreg. Avslutter med en god del tanniner og meget god syre.

Ukens anbefaling

2217101 Weing. Stadt Mainz Rhein Riesling Trocken 2019 (Rheinhessen, Tyskland) kr 134,90 (BA) (Terning seks og 85 poeng)
Denne rieslingen er lett, delikat og frisk og utrolig mye vin for pengene. Har nokså lys gulfarge. Lukter av tropisk frukt sammen med sitrus. Lett og delikat i smaken der det går i sitrus sammen med fersken, krydder og mineraler. Avslutter med meget bra syre. Drikk til fisk og skalldyr, sushi og asiatisk mat. Er å få i de aller fleste større polutsalg.

Mer fra Dagsavisen