Kultur

Pop, joik og strupesang på debutalbumet

Den Stavanger-baserte artisten Sturle Dagsland har utgitt sitt debutalbum. Debuten kommer etter mangeårig erfaring med turneer.

Av: Martin Simenrud.

Møt artisten av tilsynelatende uendelig kreativitet. Artisten som har hentet inspirasjon fra Kusanagi no Tsurugi (japansk sverd), en norrøn offerseremoni og ikke minst, møtet med en tilfeldig katt. Bandet, eller artisten, «Sturle Dagsland» består av ham selv og broren Sjur.

Fredag 5. februar slapp Stavanger-artisten det selvtitulerte albumet. Utgivelsen har vært etterlengtet, både av tilhengere, anmeldere og artisten selv.

Når du hører albumet for første gang vil du kanskje lure på hvor mange vokaler som blir brukt. I løpet av albumets spilletid er det kun noen sekunder som utføres av andre enn Dagsland selv. Vokalen rommer alt fra typiske poptrekk, joik og strupesang til elementer fra rap. Anmeldelser fra verden over har forsøkt å beskrive det ubeskrivelige. Om du ønsker å oppleve noe du trolig aldri har opplevd før, har du nå muligheten.

– Vi bruker alle slags instrumenter, kinesiske harper, bassrekker, tromboner, saksofoner, geite- og bukkehorn. Man får alltid tak i noe nytt, sier Dagsland til RA.

LES OGSÅ: Ingrid og Joakim sa opp jobbene for å satse på sopp

Konserter avlyst

På spørsmål om planene framover svares det tydelig at ønsket er å spille konserter. Det har vist seg å være vanskelig grunnet pandemien.

– Egentlig skulle vi spilt konserter kontinuerlig, i fjor opplevde vi at 80 konserter ble avlyst, sier Dagsland.

Å planlegge en turné er ikke lett i utgangspunktet, men blir ekstra problematisk når man legger til smitteverntiltak. Om planen er å spille i flere ulike land må man forholde seg nasjonale regler for hvert enkelt land, som ofte innebærer karanteneopphold før man kan reise videre.

– Stemmer det at en av låtene er inspirert av møtet med en katt? 

– Ja, det stemmer! Om jeg møter en katt på natten kan jeg fint se hva den skal, som av og til tar noen timer. Denne katten kom springende bort til meg og sprang opp.

LES OGSÅ: Gikk opp og ned Preikestolen ti ganger på rad

Inspirasjon finnes overalt

Ifølge Dagsland kan nemlig alt være inspirasjon, enten det er en bok, en film, en reise til Kina, eller møtet med en katt på Tasta. Brødrene har blant annet spilt inn musikk i vannreservoaret i Berlin, som har en helt spesiell etterklang.

– Akkurat det kan man ikke få til et annet sted, sier Dagsland.

Planen var opprinnelig å slippe albumet i fjor, grunnet en planlagt turné, men som senere ble kansellert. Nå er håpet at det vil bli mulig å turnere igjen til høsten.

– Når kan vi forvente album nummer to?

– Det kommer an på hvor mange konserter vi har, men vi lager musikk hele tiden. Nå er vi i hvert fall helt ferdig med dette. Om man ikke turnerer er det bedre å lage et nytt album.

Plata er tilgjengelig analogt, digitalt og som vinyl.

Mer fra Dagsavisen