Kultur

Pia Myrvolds siste «splash» i Hillevågsveien: Viser fram sine 40 år som internasjonal kunstner

Pia Myrvold om sin siste utstilling i Hillevågsveien, koronalivet i Paris, nytt atelier og tvilsom Stavanger-retur.

Bilde 1 av 3

Fredag åpner en spesiell utstilling i Hillevågsveien 104 – atelieret til den internasjonale kunstneren Pia Myrvold fra Stavanger. Mens koronapandemien holdt henne «innesperret» midt i tjukkeste Paris, hvor hun har bodd siden 1995, kom beskjeden om at hun må flytte ut av atelieret i Hillevågsveien.

Mens hun pakket ned, fant hun ut at hun vil avslutte sine ti år i atelieret sitt i stor stil.

– Aldri vist i Stavanger før

– Dette er mitt siste «splash» i Hillevågsveien 104. Nå skal jeg vise fram mine 40 år som kunstner. Vi kan si at det blir et slags 40-årsjubileum, sier Pia Myrvold mens hun geleider RAs utsendte rundt i alle rommene – fylt med kunst – alt fra malerier, klær, grafikk og tepper.

Mye av kunsten som vises fram er aldri vist i Stavanger før, og Myrvold kan røpe at besøkende får muligheten til å kjøpe mye kunst til lavere pris.

Utstillingen varer en uke, fram til og med fredag 14. august. Atelieret er åpent hver dag fra klokken 12 til fram til kvelden.

Nytt Stavanger-atelier

Myrvold bor og hatt sitt hovedatelier i Paris, men hun har alltid hatt et atelier i hjembyen Stavanger.

Når døren lukkes for siste gang i Hillevågsveien 104, flytter hun til Köhlerkjelleren – også i Hillevåg.

– Jeg leide det uten å ha sett lokalet. Mye går an å gjøre på video i disse koronatider. Da kommer jeg rett ved siden av Kjell Pahr-Iversen. Det blir gøy. Hillevåg har de laveste leieprisene, sier Myrvold, som tror Hillevåg blir det nye kunstnerbydelen i Stavanger.

– Østre bydel har blitt for dyrt. Hillevåg er det nye og hippe, sier Myrvold med et smil.

LES OGSÅ: Vil ha statue-forslag i Stavanger (+)

Koronalivet i Paris

Hun pleier å være i Stavanger 3–4 ganger i året. På grunn av koronapandemien har hun ikke vært i hjembyen på seks måneder.

– Å være «innesperret» midt i Paris var tøft. Jeg var isolert i tre måneder. Fikk ikke gå ut. Uten tilgang til natur. Mens jeg hørte om folk som gikk på tur i Stavanger. Det eneste jeg hadde var å male. Jeg malte mye, forteller kunstneren.

Disse maleriene skal etter planen stilles ut hos Galleri Amare i Stavanger 4. november.

– Utstillingen NYE MALERIER i Galleri Amare inngår i Jubileet, som er planlagt for 2020. Jubileet vil også ha en performance session 5. november på Spor 5, kalt The Sumerian Search Party med deltakelse fra mange aktører fra byens jazz- og dansemiljø, og hvor det hele blir filmet, sier Myrvold.

LES OGSÅ: Bruker dyr som pedagoger (+)

Vil flytte fra Paris

Kunstneren har kalt den franske hovedstaden for sitt hjem siden midten av 90-tallet.

Nå vil hun egentlig flytte fra Paris, men hun vet ikke hvor. New York, Los Angeles og Berlin dukket opp i tankene. Det har ikke Stavanger.

– Jeg har venner og familie i Stavanger, men profesjonelt – om jeg skal tenke karriere – er Oslo mer aktuelt, dersom i det hele tatt skulle flytte til Norge. Dessverre. Men jeg kommer alltid til å besøke Stavanger, forsikrer Myrvold.

Mer fra Dagsavisen