Nyheter

Pahr-Iversen utnevnt til ridder

For Kjell Pahr-Iversen gir kunst en mening med livet. Mandag ble han hedret for sin innsats som kunster gjennom mer enn 60 år.

Bilde 1 av 3

– Jeg føler det som antakelig er hensikten med dette, nemlig en slags ærbødighet og glede, sier kunstner Kjell Pahr-Iversen til RA.

Han er utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden av H.M Kongen, og mandag kveld ble ordenstegnet og diplom overrakt ham på Ledaal.

Den kjente norske samtidskunstneren er innkjøpt av tunge institusjoner som Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Oslo kommunes kunstsamlinger, og han har også hatt mange utsmykningsoppdrag.

LES OGSÅ: Pahr-Iversen hedres av kongen

Gir livet mening

Pahr-Iversen fikk vite om utmerkelsen i januar, og det var Hjalmar Sunde og Jostein Soland som førte søknaden i pennen.

– Siden da har jeg tenkt på hvordan det ville bli når det endelig skjedde, uten at jeg har ofret det en tanke før jeg fikk vite det. Det er jo ikke derfor man holder på. Men når det først skjer er det som alle andre kjekke klapp på hodet eller rygg; veldig kjekt, sier Pahr-Iversen.

Kjell Pahr-Iversen (82) mottok utmerkelsen for sin innsats som kunster gjennom mer enn 60 år, og selv om han nå er en godt voksen mann lager han fortsatt kunst. Og han har ingen planer om å slutte med det.

– Jeg tenker aldri på å «gå av». Ikke så lenge motoren virker, sier han.

– Hva gir det deg, å holde på med kunst? 

– Det gir en mening med livet. Det man gjør må oppfattes som meningsfullt, ellers hadde det vært umulig å holde på med dette her. Og jo mer kunsten ligner på livet, jo mer mening gir den, sier Pahr-Iversen til RA.

Mandag kveld var venner, familie og representanter fra kultur og politikk til stede for å overvære overrekkelsen av ordensdekorasjon og diplom.

LES OGSÅ: Kjell Pahr-Iversen tildelt fylkets kulturpris

Oppvokst med Pahr-Iversens kunst

Det var fylkesmann Lone Merethe Solheim som foretok overrekkelsen.

– Kjære Kjell Pahr-Iversen. Du er en svært sjelden person. Det står stor respekt av kunstnergjerningen din og at du heldigvis utøver den fortsatt. Ved din store kunstneriske gjerning har du gitt oss del i noe som har gjort livene våre større, rikere og vakrere. Din kunst er viktig for svært mange mennesker, meg inkludert, sa fylkesmannen, før hun fant fram ordensdekorasjonen.

Det var fylkesordfører Lone Merethe Solheim som fikk æren av å overrekke ordensdekorasjon og diplom til Kjell Pahr-Iversen.

– Dette har jeg gruet meg litt til, men jeg har lest meg fram til hvor den skal sitte, sier Solheim, og plasserte medaljen på venstre side av Pahr-Iversens bryst.

Også ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) var til stede under seremonien mandag. Hun innledet med å fortelle at Pahr-Iversen får denne utmerkelsen for sitt mangeårige arbeid som kunstner og for den betydningen han har hatt for norsk kunst.

– Du har selv sagt at gleden over livet, og det å skape, er en enorm drivkraft i deg. Dette kommer sterkt til syne i kunsten din. Du har en sjelden styrke og lidenskap i fargebruken, sa Nessa Nordtun.

– Kjære Kjell. Stavanger har mye å takke deg for. Faktisk har også jeg mye å takke deg for personlig. Din kunst var noe av det første jeg opplevde som liten i møte med kunsten. Maleriene dine var det som fikk meg til å undre meg over kunst og kunstens betydning for oss som mennesker. Da jeg vokste opp delte du atelier i Flintegata med mange kunstnere, blant annet moren min, og jeg gikk inn og ut av det huset gjennom hele barndommen min. I tillegg til bildene og fargene dine, husker jeg en utrolig hardtarbeidende kunstner. Og det vet jeg du fortsatt er, sa Nessa Nordtun til Pahr-Iversen.

LES OGSÅ: «Kjell Pahr-Iversen – en kraftfull kunstner»

Handlingens menn

Hjalmar Sunde, som er mannen bak søknaden, holdt også tale på Ledaal mandag kveld.

– Jostein (Soland) og jeg er sammen i en tenketank. Vi tenker veldig mye. Av og til forsøker vi å gjøre noe av det vi tenker, hvis vi tenker gode tanker. Og jeg hadde en idé for Kjell. Kjell måtte få kongelig heder, sier Sunde.

Han nevnte ideen for Jostein Soland, som hadde tenkt det samme.

– Som den handlingens menn vi er, gikk det ikke lang tid før vi hadde en omfangsrik og grundig søknad på plass. Resultatet ser dere her i dag. Det er på tide, Kjell, at du nå får denne utmerkelsen. Vi begynner å dra på åra begge to, men det er aldri for sent. Jeg og Jostein er uhyre stolt og glad for at du nå har fått denne kongelige hederen, sa Sunde til Pahr-Iversen.

Mer fra Dagsavisen