Kjell Pahr-Iversen er en av Stavangers mest framtredende og markante kunstnere. Hans særegne bildeuttrykk har gitt ham en sentral posisjon innen norsk samtidskunst. Her fra en utstilling i 2014. Foto: Roy Storvik

Pahr-Iversen hedres av kongen

Kunstmaler Kjell Pahr-Iversen får medalje.

H.M. Kongen har utnevnt billedkunstner Kjell Pahr-Iversen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Det er Kongehuset som opplyser dette på sine nettsider torsdag. 

Kjell Pahr-Iversen (82) mottar utmerkelsen for sin innsats som kunster gjennom mer enn 60 år. 

Den kjente norske samtidskunstneren er innkjøpt av tunge institusjoner som Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Oslo kommunes kunstsamlinger.

Pahr-Iversen har også hatt mange utsmykningsoppdrag.

Ordenstegnene vil bli overrakt ved et arrangement på Ledaal i Stavanger, mandag 2. mars.

– Kom helt uventet

– Ja, nå må folk begynne å titulere med på en annen måte. Hadde jeg vært britisk hadde folk måttet begynne å kalle meg «sir», sier Kjell Pahr-Iversen (82) spøkefullt til RA.

– Neida, det blir ikke noe slikt. Jeg ble veldig glad. Dette er en stor glede. En ærefull utmerkelse som gjør meg glad og beæret når jeg tenker på det. Dette så jeg ikke komme. Utmerkelsen kom helt uventet. Absolutt, fortsetter Pahr-Iversen.

Selv om stavangerkunstneren har vært aktiv i over 60 år, røper han at han aldri har vært mer aktiv enn han er nå.

Tar mer vare på tiden nå enn før

– Jeg gjør mer i dag enn jeg har gjort før. Slik er det når man blir eldre. Når man er 20 år, er man sjenerøs med tiden. Man har endeløst med tid foran seg, tror man. Når man blir eldre blir man mer konsentrert og effektiv overfor dette med tid. Det er en fordel med å bli eldre, sier Pahr-Iversen.

Men å jobbe mye, ha tidlige morgener og sene kvelder er noe billedkunstneren alltid har vært kjent for.

– Jeg kommer jo fra Hillevåg, og de fra Hillevåg er vant med å ikke kaste bort tiden. Det var opp fra dynen tidlig, og komme i gang med dagen. Det var sunn lærdom. Og det er viktig i mitt yrke, hvor jeg må gjøre alt selv.

Ny utstilling

For tiden holder Pahr-Iversen på med en stor utstilling i Moskva og St. Petersburg i Russland.

– Å bygge opp en ny utstilling tar tid. Jeg har holdt på siden forfjor, og utstilling blir det nok ikke før neste år. Det tar tid å lage en samling som tåler kritikernes nærsyn – og ikke minst mitt eget. Jeg skal også låne inn bilder jeg har gjort tidligere i livet mitt, forteller Pahr-Iversen.

Samtidskunstneren er innkjøpt av tunge institusjoner som Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet og Oslo kommunes kunstsamlinger. Pahr-Iversen har også hatt mange utsmykningsoppdrag.
 

Stige i verdi?

Pahr-Iversen ser ikke bort ifra at kunsten hans vil stige i verdi.

– Ja, det tror jeg. Det er mange mekanismer i spill. Kanskje man får en dominoeffekt. Utmerkelsen er en inspirasjon for meg. En kjekk ting som kan få meg til å lage bedre bilder. Det kommer i hvert fall til å få meg i godt humør når jeg starter arbeidsdagen i morgen, sier Pahr-Iversen.