Nyheter

Hun er årets stavangerkunstner

Samtlige av kunstnerorganisasjonene og institusjonene har løftet henne fram som en særlig aktuell kandidat til prisen Årets stavangerkunstner 2021.

Onsdag ble prisen Årets stavangerkunstner delt ut på Tou, og i år var det den 32 år gamle visuelle kunstneren Ananda Serné som vant.

Serné har en Master of Arts fra Island University of the Arts i Reykjavík. I kunstnerskapet sitt utforsker hun spørsmål om oversettelse, kommunikasjon eller mangel på kommunikasjon. Dette gjør hun gjennom bevegelige bilder, språk og tekstiler, ifølge Stavanger kommune.

Spørsmål som opptar henne er blant annet hvor mye informasjon som eksisterer utenfor menneskets oppfatning og hvor mye informasjon som går tapt.

LES OGSÅ: Lokal koronaforskrift enstemmig vedtatt (+)

Vist på anerkjente kunstmuseer

Ifølge kommunen bruker Serné ofte samtaler med andre, som biologer, lingvister eller oversettere i arbeidet sitt. Hun debuterte i 2017, men verkene hennes har allerede blitt vist på nasjonale og internasjonale anerkjente kunstmuseer, kunsthaller og gallerier. Verkene har blant annet blitt vist i Stavanger på Studio17 og Vestlandsutstillingen ved Kunsthall Stavanger.

Ellers har det vært visninger ved Kunstmuseet KUBE, Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Kunstgarasjen Bergen, Kunstnernes Hus i Oslo, Galleri 54 i Göteborg og Galleri CC i Malmö. På filmfestivaler som Tenderpixel i London, Minimalen Kortfilmfestival i Trondheim, Stuttgarter Filmwinter i Tyskland og Bangkok Underground Film Festival i Thailand har Serné blitt representert. Blant disse er prosjekter som er støttet av Kulturrådet, Mondriaan Fund og Billedkunstnernes Vederlagsfond.

LES OGSÅ: – Det er utrolig glatt, ta alle mulige hensyn (+)

Ble løftet fram

Ananda Serné er opprinnelig fra Nederland, og hun har ingen studie- eller familierelasjoner som knytter henne til regionen. Som ung, lovende og nyutdannet kunstner i 2016 valgte hun å lære seg norsk, bosette seg og starte sin kunstneriske karriere i Stavanger, skriver kommunen.

Serné er aktiv i sitt kunstnerskap og har gjennom visninger både nasjonalt og internasjonalt vist et høyt kvalitetsnivå og talent. Hun bidrar aktivt til kunstmiljøet lokalt gjennom sitt engasjement i Studio 17 og som styremedlem i Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR). Samtlige av kunstnerorganisasjonene og institusjonene har løftet fram Serné som en særlig aktuell kandidat til prisen Årets stavangerkunstner 2021, opplyser Stavanger kommune.

LES OGSÅ: Smitte på pandemiposten: – Dette er noe av det mest ubehagelige jeg kan tenke meg (+)

Årets stavangerkunstner:

* Ordningen med årets stavangerkunstner har eksistert siden 2003. Sentralt i utvelgelsen er at kunstneren bor i Stavanger, og er en yngre kunstner med dokumentert kvalitet og utviklingspotensial.

* Målet er at Stavanger kommune med utvelgelsen kan hjelpe kunstneren til å nå lengre i sin karriere. Kandidaten må være aktiv i Stavangers kulturliv og bidra til et godt kulturtilbud for innbyggerne.

* Kunstnerne får også et arbeidsstipend på 50 000 kroner, samt et innrammet grafisk blad av billedkunstneren Ingunn Fyllingen.

* Tidligere vinnere er blant annet Randi Tytingvåg, Sebastian Waldejer, Ingrid Toogood Hovland, Mareike Bechtel Wang, Hanne Vasshus og Ole Christoffer Ertvaag. I fjor vant musiker, komponist og visuell kunstner John Derek Bishop.

Mer fra Dagsavisen