Nyheter

– Har nesten ikke fått sove på flere måneder på grunn av sommerfugler i magen

Hege Bjerk skal kjempe om en plass i den norske MGP-finalen. Med seg på scenen har hun en låt på jærsk og en egendesignet kjole som gir fingeren til kroppspress.

– Jeg ble faktisk kontaktet av NRK og spurt om jeg ville være med i MGP. Opprinnelig ble jeg spurt om å synge en låt de hadde fått inn på engelsk, men sangen var ikke helt meg og jeg følte ikke jeg kunne stå inne for budskapet. Men så traff jeg NRK i Oslo og sang en av mine egne låter, og to uker senere ringte de meg og sa de ville ha meg med! Det er veldig gøy å få være med på en så stor produksjon, og det er utrolig gøy å få muligheten, sier Hege Bjerk til RA på telefon fra Oslo.

Lørdag skal den Sandnes-bosatte brynebuen kjempe mot tre andre artister fra region vest om å få plass i den nasjonale MGP-finalen. Låten hun skal synge heter «Pang» og har en ganske spesiell betydning for Bjerk.

Teksten handler om hvordan en spiseforstyrrelse eller et overdrevent fokus på mat og kropp kan styre tankene og hverdagen. Jeg har det helt fint nå, men jeg kjente selv på de følelsene i ungdommen og jeg vet hvordan sånne ting kan prege deg, sier Bjerk. 

– Med låten «Pang» har jeg lyst å formidle til andre som sliter at det finnes en vei inn på riktig spor, sier hun.

Utfordre ideal

Men det er ikke bare låten som har en dypere mening. Også kostymet hun skal ha på seg gjenspeiler hennes tanker om kropp og samfunn.

– Gjennom alle kanaler blir vi hele tiden fortalt hvordan vi skal se ut og hvordan vi skal kle oss. Jeg blir skikkelig provosert, spesielt etter jeg ble mor, over at det skal være regler for hvordan vi skal kle oss for å framheve det som er «riktig» ved kroppen, sier Bjerk.

Hun tegnet derfor et kostyme for å vise NRK hva hun kunne tenke seg å ha på under sin opptreden. Da NRK ringte og sa at kostymeavdelingen syr et kostyme basert på hennes tegninger var det like før hun tok til tårene.

– Jeg har lyst å utfordre vårt felles ideal om hvordan vi må kle oss for å framheve «det riktige» ved kroppen. Da jeg var yngre fikk jeg for eksempel høre at jeg måtte ha samme farge på bukse og sko så beina mine virket lengre. Hvem i all verden har bestemt at det er riktig å ha lange bein, og dermed feil å ha korte bein? Eller at det er riktig å ha flat mage, solbrun hud og timeglassfasong? Min MGP-kjole viser en lang finger til disse reglene, og det skal ikke framheve noe spesielt ved kroppen min. Jeg synes kjolen er kul, og den er også veldig sær. Men siden det er MGP er det lov, sier Bjerk.

– Hvor viktig var det for deg å få synge egen låt og gå med de klærne du ville? 

– Kjolen var en bonus, for det hadde jeg ikke regnet med. Men jeg hadde ikke takket ja til å gå med lite klær eller noe jeg ikke er komfortabel med. Så velger jeg å tro at jeg hadde takket nei til å synge en låt som ikke representerer meg og min musikk. Jeg vil jo være tro mot det uttrykket jeg har, sier Bjerk.

På toppen av det hele er også låten hun skal synge på jærsk. Hvordan det blir mottatt, og om det kommer til å slå an i de europeiske landene hvis hun kommer så langt, er hun ikke helt sikker på.

– Bobbysocks vant jo med «La det swinge», sier hun og ler.

– Kanskje det er på tide med noe nytt. Det er jo lenge siden det har vært en norsk låt i finalen, legger hun til.

Sommerfugler i magen

Bjerk har tidligere vært med på The Voice og flere store produksjoner og konserter, men aldri noe så stort som MGP. Heller aldri med egne låter, og i alle fall ikke på direktesendt TV.

– Jeg håper å få være litt alene før jeg går på scenen. Snakker jeg for mye med folk rett før jeg går på klarer jeg ikke holde fokus. Så må jeg pusse tennene, for jeg føler jeg synger bedre hvis jeg har rene tenner. Og kanskje jeg setter på «Run the world» av Beyoncé for å komme inn i den rette stemningen, sier Bjerk og ler.

– Alt i alt gleder jeg meg utrolig mye til dette. Så mye at jeg nesten ikke har fått sove på flere måneder på grunn av sommerfugler i magen, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen