Grugleder seg til å se seg selv på «Farmen»

«Du må ikkje finne på det. Ingen vil ta deg seriøst», sa venner. «Ska sjynna du må være med», sa mor. Mímir Kristjánsson ble med på Farmen-kjendis.

– Jeg grugleder meg voldsomt. Det var veldig kjekt der inne. Samtidig er man aldri helt trygg på hvordan man blir seende ut. Kjæresten er livredd for at jeg skal pille meg i nesa på TV, eller at jeg skal gjøre eller si noe dumt. Man glemmer jo at kameraene er det, og hva man har sagt og gjort, sier Mímir Kristjánsson til RA.

Tirsdag kveld er det premiere på «Farmen Kjendis» på TV 2. Rødt-politikeren Kristjánsson og elleve andre kjendiser er med. 

Selv har Kristjánsson allerede sett den første episoden. Tirsdag kveld inviterer han venner over til premieren.

Mange har trolig stusset over at Rødt-Mímir i det hele tatt skulle være med på et reality-program på TV.

– Mange i mine kretser, hvor reality-TV ikke står så høyt i kurs, sa til meg: «Du må ikkje finna på det. Ingen kommer til å ta deg seriøst». Jeg utfrodret dem og spurte om de hadde sett Farmen. Svaret var nei. Så spurte jeg mor som ser på «Farmen» hvert år: «Skal sjynna du skal være med på det», sa hun.

Så da ble Kristjánsson med.

– Sammen med bloggere, influensere. Folk jeg har hatt tjukt med fordommer mot. Men det viste seg at der er like mye som sviver i hodene deres som hos folk i politikken. Utrolig hyggelige folk. Min lærdom er at mennesker har mer til felles enn man skulle tro. Jeg fikk utfordret fordommene mine, forteller Kristjánsson.

Delte seng med Per Sandberg.

Rødt-politikerne delte til og med seng med en tidligere Frp-politiker, Per Sandberg.

– Haha, vi valgte selv å dele seng. Det var ikke produksjonen som ordnet det. Det var oss igjen til slutt. Så da ble det slik. Per og jeg er veldig ulike, men vi oppdaget fort at vi hadde mye til felles. Jeg liker Per. Han er en herlig type. Direkte i stilen og tøff i trynet, sier Kristjánsson.

De kunne likke våkne om kveldene og snakke.

– Det viste seg at vi er enige i overraskende mye. Vi er enige om at politikken i Norge er altfor strømlinjet. Folk tør ikke si hva de mener. Lite tydelige beskjeder. Og at det er voksende avstander mellom politikere og folk flest, velgerne og de som bestemmer. Vi er enige om mye av det som er galt i samfunnet, men løsningene våre er forskjellige, sier Kristjánsson, som likevel tviler på at Sandberg kommer til å stemme Rødt ved neste valg.

Kristjánsson tror det å dele seng var verre for Sandberg.

– Jeg har et snorkeproblem. Kjæresten har klaget i alle år, men jeg har aldri tatt det på alvor. Da jeg så første episode på pressevisningen, innser jeg nå at snorkingen er et større problem enn jeg trodde.

LES OGSÅ: Virtuelle vikinger i Vågen: Kombinerer historiefortelling og moderne teknologi

– Kjekt å være med

Den uredde Rødt-politikeren hadde fordommer mot reality-programmer, men ble positivt overrasket over «Farmen».

– Det var veldig kjekt å være med. Jeg fant tonen med folk jeg aldri hadde trodd jeg skulle ha noe til felles med. Så blir det spennende å se seg selv utenifra i ulike situasjoner. Man har ulike oppelvelser av ting, sier Kristjánsson, som ikke er redd for å bli framstilt som en annen enn den han er.

«Farmen-kjendis» ble innspilt sommeren 2019 i Finnskogen. Kristjánsson gikk også glipp av deler av valgkampen før kommune- og fylkesvalget.

– Jeg var nervøs for hvordan mitt fravær ville påvirke valget, men det gikk jo kjempefint. Kanskje jeg bare bør holde meg borte neste gang også, spøker Kristjánsson.

LES OGSÅ: Dersom jeg blir ordfører, skal jeg ikke ha mer enn 500.000

Dette spør folk oftest om

Av naturlige årsaker kan ikke Rødt-politikeren fortelle hvordan det går i «Farmen-kjendis». Men folk lurer.

– Ja, det er mange som spør. Det er flere som spør om «Farmen» enn hvordan det gikk på forrige kommunestyre. Mange lurer på om det faktisk er slik folk ser på TV. Folk spør om det egentlig er en VIP-lounge med avslapping og sjokoladespising når kameraene er skrudd av. Nei, slik er det ikke.

– Det er hardt arbeid og knalltøft. Jeg har fått respekt for folk som driver gård på fulltid. Selv om de har flere maskiner i dag enn de hadde for hundre år siden, står det stor respekt av det. Det var lite mat. Vi gikk ned i vekt. Vi får ikke ha noen kontakt med omverdenen. Det var helt jævlig å ikke kunne sjekke Viking-resultatene. Vårsesongen gikk meg et hus forbi. Vi hadde ikke klokke. Jeg aner faktisk ikke når jeg sto opp eller la meg, forteller Kristjánsson.

– Det blir drama

Stavanger-politikerne kan røpe såpass at det blir drama utenfor sesongen.

– Det kan jeg love folk! Det blir det jo når sulten kommer og når folk med sterke personligheter lever tett på hverandre over tid. 

LES OGSÅ: Beboere i Kvaleberg frykter ingen vil bo der grunnet støy

Dette er deltakerne

Mímir Kristjánsson 
Rødt-politiker, forfatter og journalist.

Gunilla Persson
Mest kjent i dag for sin rolle i Svenske Hollywoodfruer.

Per Sandberg
Tidligere Frp-politiker.

Adrian Sellevoll
Kjent fra reality-programmet Ex on the Beach i 2018.

Triana Iglesias
Programleder for Paradise Hotel.

Hege Bøkko
Skøyteløper som har deltatt i blant annet OL.

Hanna-Martine Slåttland Baller
Youtuber fra Sarpsborg.

Vidar Villa
Musiker.

Tommy Sharif
Kjent som Norges dekkonge.

Anita Hegerland
Var internasjonal barnestjerne på 1970-tallet.

Erik Alfred Tesaker 
Oppfinner og forfatter. Kjent fra Oppfinneren på NRK.

Stina Marie Bakken
Blogger