Nyheter

Fra Paris til Sola: Pia Myrvold stiller ut i hjemtraktene

Pia Myrvolds nye utstilling inneholder elementer fra de siste 60 årene, hvor ulike tekstiler, former, farger og kunstneriske uttrykk blir kombinert.

– Jeg har vært internasjonal kunstner i snart 30 år, men før det var jeg en lokal og regional kunstner i et tiår. Nå er jeg tilbake, og da så jeg mitt snitt til å gjøre noe interessant her igjen, sier Pia Myrvold til RA.

I år feirer hun 40 år som kunstner, og hun hadde mange planer for å markere jubileet. Dessverre falt mange av disse vekk på grunn av covid-19, mens andre er blitt utsatt både to og tre år fram i tid. På grunn av situasjonen har hun reist fra hus og hjem i Paris og «søkt eksil» på Sola – nærmere bestemt på Ølberg. Hadde hun blitt værende i Paris hadde hun ikke fått gjort stort på grunn av de strenge restriksjonene, men her hjemme kan hun bevege seg rundt som hun ønsker og jobbe så mye hun vil – også utenfor husets fire vegger.

LES OGSÅ: Portrett med Tommy Fredvang: Han som aldri ga opp (+)

Et historisk perspektiv

Det var tilfeldigheter som gjorde at Myrvold nå har utstilling hos butikken Retrogleder i Solakrossen. Butikken selger møbler fra 60- og 70-tallet, noe Myrvold selv er veldig opptatt av, og det hele startet for et par uker siden da hun var innom butikken og handlet et skrivebord.

Hun spurte Ida Mai Lea Hagen i butikken om ikke de kunne få til noe sammen, og resultatet ble den kommende utstillingen som åpner lørdag 5. desember og går fram 22. desember.

– Vi begynte å snakke om kunst og kultur, og fant felles interesseområder. Kjemien stemte og vi hadde mange felles tanker. Etter det har ballen bare rullet videre, og det har blitt veldig spennende. Jeg har aldri vært med på noe sånt før, sier Lea Hagen til RA.

Pia Myrvold

– Det er jo litt gøy at en kunstner bare går inn i en butikk og spør om å samarbeide? 

– Ja, jeg synes det er veldig nytenkende! Dette er vinn-vinn, sier Lea Hagen.

Myrvold mener 60-tallet er en storhetstid i norsk møbeldesign og industri.

– Jeg husker selv noen av disse møblene fra jeg var barn, og jeg har alltid vært opptatt av design, tekstil og farger. Det er en hel livstid av estetiske uttrykk som startet med den epoken, sier Myrvold, som kombinerer butikkens møbler og egen kunst i utstillingen.

– Jeg bruker hennes møbler til å lage tablåer, altså små separate installasjoner eller områder. Der arbeider jeg med ulike møbler Ida har, og gjør det rundt kunsten min. I det første tablået passer alt så godt sammen at man ikke skulle trodd at elementene er laget i ulike epoker, legger hun til.

Under utstillingen vil det bli mulig å kjøpe både møbler og annen kunst. Myrvold har laget en ny serie monotypier, og i tillegg har hun hentet ut en del kunst fra eget arkiv.

– Jeg har satt alt sammen sett fra et historisk perspektiv, for det er mye norsk historie i møblene og designet. Jeg er trent i dette, og jeg håper folk ser at det ikke bare er møbler og kunst slengt sammen, men at jeg har arbeidet med komposisjon, fargesammensetning og form, sier hun.

LES OGSÅ: Bokdebuterer: – Den skrekkblandede fryden har snudd til stolthet

Vil «legge igjen» kunsten

Det er flere ting Myrvold ønsker å formidle med den nye utstillingen. Det ene er at hun ønsker å vise fram historien i kunsten.

– Vi må ikke la kunnskapen som finnes i Norge om design og kunst forsvinne. Så handler det også litt om å «legge igjen» kunsten. Så noen frø. Du vet aldri hvem som kan se den og bli påvirket. Kanskje kommer noen innom her, blir inspirert og blir den neste store om 30 år, sier Myrvold.

– Derfor er det viktig å bevare kunnskapen, kulturen og informasjonen, slik at den kan overføres fra talent til talent, eller fra generasjon til generasjon, legger hun til.

For Myrvold har kunst alltid handlet om kultur og utvikling av kunnskap og identitet, og hun føler kunst noen ganger kan bli misforstått.

– Mange tror kunst er så dyrt, og at det handler om å ha kostbare ting på veggen. Jeg har aldri ment at kunst skal være elitistisk og kun for dem med mye penger og høy utdannelse. Ut ifra de elementene vi har skal vi skape noe av høy kvalitet. Og det er kreativitet som er stikkordet her; å kunne skape noe av ingenting, sier Myrvold.

Mer fra Dagsavisen