Eventyrsuksess for Teater Manu: – Jeg ble litt skjelven av å spille her faktisk

Forestillingen «Askeladden og Prinsessen i Trollfjellet» på Rogaland Teater ble en suksess, skal man tro skuespillerne selv.

– Jeg var så nervøs. Jeg ble litt skjelven av å spille her faktisk. Heldigvis gikk det veldig fint, sier skuespiller og siddisen Anne-Sofie (Fie) Sennels til RA etter forestillingen. 

Gøy, men uvant

Siddisen og medskuespilleren Ipek D. Mehlum syns det var deilig og morsomt å spille på hjemmebane. Likevel er en ting litt uvant i forhold til arbeidsplassen i Oslo, Teater Manu. 

– Hovedscenen er  flott og nokså intim. Likevel erfarte vi at avstanden til publikum er større i denne salen enn vi er vant til og det påvirket meg. Jeg måtte prøve å spille større og mer tydelig for å være sikker på at det nådde ut til publikum, sier Mehlum. 

LES OGSÅ: Fie og Ipek formidler med tegnspråk på teaterscenen: – Et maleri kan tolkes på mange måter

Kjente i salen

170 spente publikummere satt klare i hovedsalen. Blant dem var det mange barnefamilier. Både døve og hørende. Blant publikum så også Sennels og Mehlum kjentfolk.

– Da lyset kom på så jeg min gamle lærer, moren min, gamle venner og til og med barn jeg tidligere har vært barnevakt for. Da ble jeg skikkelig glad, sier Sennels. 

– Samme her. Jeg så mange kjente fra Stavanger Døveforening og venner. Og mange av dem har plutselig blitt eldre, sier Mehlum. 

Ipek D. Mehlum som Dronning. Snart fødes Prinsessen spilt av Anne-Sofie (Fie) Sennels. Foto: Dag Jenssen

Scenen var mørk og med få rekvisitter. Skuespillerne hadde svarte kjeledresser med noen få detaljer til hver rolle. Da Fie og Ipek spilte prinsesse og dronning hadde de store parykker på seg. 

Skuespillerne gjør store bevegelser og bruker både ansiktsuttrykk og kroppsspråk mye. 
Noen ler, andre følger helt trollbundet med.

Noe for alle

Underveis var det en av skuespillerne som hadde enkelte talereplikker slik at hørende publikum skulle henge med.

– Det er litt nytt for oss med denne produksjonen at vi ikke har en stemmeskuespiller som forteller det vi sier under hele forestillingen. Mens nå er det en døv skuespiller, Nikolai S. Wisny, som selv får lov til å si replikkene. Jeg syns det er kjempefint, sier Mehlum. 

Når Askeladden ber om hjelp fra Kjerringa (Mehlum) inkluderer skuespillerne menneskene i salen. De måtte også gjøre tegn for at Askeladden skulle lykkes med å finne Prinsessen.

LES OGSÅ: Uenige om bruk av 50 millioner til buss

Forbilder

Begge skuespillerne håper alltid på at de skal påvirke noen i salen. Sennels forteller at det var slik hun selv ble interessert i dette. Etter forestillingen fikk hun hilse på en liten jente. 

– Hun smilte så bredt. Hun måtte få klem og noen ekstra hjerter fra meg. Får jeg til akkurat det: Yes, da har jeg vunnet faktisk, sier hun. 

Askeladden spilt av Nikolai S. Wisny og Anne-Sofie (Fie) Sennels som Prinsesse. Wisney viser tegnet for hjerte. Foto: Dag Jenssen