Nyheter

Det er 15 år siden sist – nå blir det gjensyn med «Gudlabadnet te na mor»

– Stykket viser hvordan det var å være siddis, sier Pål Mangor Kvammen. I januar settes «Gudlabadnet te na mor» opp i Stavanger for første gang på 15 år.

– Dette er et stykke av Ajax som ble satt opp for første gang i 1959. Handlingen er lagt til 50-tallet, og vi møter et ungt par som blir boende hos svigerforeldrene i mangel på økonomi og mulighet til å flytte for seg selv. Det er et nokså aktuelt stykke, i tillegg til at gudlabadnet ...

– Du må nok forklare en stakkars østlending hva det ordet egentlig betyr?

– Gullunge! Gullungen til mor! En bortskjemt unge!, nærmest roper de syv skuespillerne i rommet på likt.

– Ved siden av «Maktå på Straen» er dette den store Stavangerkomedien. Alle i Stavanger vet hva dette er, legger Stavangerens Jon Arne Sægrov til.

Det er 15 år siden forrige gang «Gudlabadnet te na mor» ble satt opp i Stavanger. Den gangen var det på Rogaland Teater, denne gangen er det på Stavangeren. Det er ikke blitt gjort noen endringer i stykket, annet enn at språket er forenklet. Ifølge regissør Pål Mangor Kvammen handler stykket om livet i Stavanger på 50-tallet – før oljå i det hele tatt var påtenkt. Det er syforening, mannskor og ei veldig slitsom svigermor. Ifølge Sægrov var gudlabadnet «det morsomste som fantes» for dem som vokste opp med det.

– Du trenger ikke være fra Stavanger for å skjønne innholdet. Det er dagsaktuelt og språket er enkelt slik at alle skal forstå det. Vi har ikke lenger med de vanskelige ordene som ikke engang vi forstår, sier skuespiller Pål Hjelm.

I tillegg til Hjelm er det seks andre skuespillere som skal stå på scenen i januar; Sigrun Eriksen, Elisabeth Berg, Arnt Olav Klippenberg, Jan Ivar Peterson, Cecilie Marjatta Välinen og Adrian Storm Rasmussen, mens Pål Mangor Kvammen har regien på det hele.

– Det er 15 år siden sist stykket ble satt opp. Hvorfor setter dere det opp igjen nå?

– Egentlig burde vi gjort det for fem år siden. Stykkene til både Ajax og Leiv Isaksen burde blitt spilt hvert tiende år i Stavanger, for det handler om vår identitet og om å vite hvor vi kommer fra. De fleste byer har noe sånt, noe som definerer dem og som handler om tilhørighet. Dette stykket viser absolutt hvordan det var å være siddis, sier Kvammen.

– Jeg tror også folk liker det fordi de kjenner seg igjen i gatene som nevnes og butikkene som var på den tiden. Dette handler om familierelasjoner, noe som alltid er aktuelt. Samtidig er det også Stavangerhistorie. De vasket klærne på mandager og vinduer på fredager – folk kjenner seg igjen i sånt, legger Sigrun Eriksen til.

Tidens tann

To av de syv skuespillerne er under 30 år, men selv de har et forhold til Ajax.

– Jeg husker jeg leste det i avisen og klippet det ut, og da jeg var 14 år så jeg «Gudlabadnet te na mor» på Rogaland Teater. Det ga veldig inntrykk fordi det var så humoristisk. Nå synes jeg det er kjempegøy å få være med på denne forestillingen og bringe den videre til nye generasjoner. Unge mennesker kan få oppleve Stavangerhistorien gjennom teater, og det er en veldig fin måte å få det inn på, sier skuespiller Cecilie Marjatta Välinen.

Medskuespiller Adrian Storm Rasmussen har ikke hatt den samme introduksjonen til Ajax som de andre, men lærte mye om forfatteren da han gikk på musikk, dans og drama.

Rollen i «Gudlabadnet» er i tillegg hans proffdebut på scenen.

– Det føles stort, og jeg er veldig glad jeg får være med på dette. Jeg gleder meg ekstremt mye, sier Rasmussen.

Snart skal skuespillerne ha første leseprøve, før det blir fire intense uker med øving.

– Hvordan er det å være med i et stykke som dette? 

– Jeg føler jo jeg er med i en klassiker. Det er få stykker som overlever tidens tann, og de som gjør det er virkelig gode. Dette er virkelig et godt og løye stykke, og jeg er stolt over å være med i en stor Rogalandsklassiker, sier skuespiller Arnt Olav Klippenberg.

– Er det høyere press på dette, enn om dere hadde vært med i noe som er helt nytt?

– Det er det nok, og folk har jo forventninger. Og derfor skal vi gjøre det pigede så bra! Dessuten er det jo et grævla kjekt ensemble, legger han til.

Mer fra Dagsavisen