Nyheter

– Det blir veldig tydelig hva slags ubalanse som finnes

I stykket «Status Quo» får vi se hva som skjer når kvinner inntar posisjonen som det overlegne kjønn og sitter på all makt.

Bilde 1 av 4

– Når du snur på rollene på denne måten blir det veldig tydelig hva slags ubalanse som fortsatt finnes. I tillegg blir det også veldig komisk, sier Marianne Holter.

Hun spiller en av hovedrollene i stykket «Status Quo» som har premiere på Rogaland Teater 31. januar.

Mette Arnstad i forgrunnen. I bakgrunnen står Svein Solenes, Marianne Holter og Mari Strand Ferstad.

I teaterets beskrivelse står det at dette stykket viser verden som den er, bare speilvendt og satt på hodet. Verdenen i stykket er designet for kvinner, noe som gjør det vanskelig å være mann – spesielt hvis du nærmer deg 40 år, heter Michael og er på jakt etter en jobb. Som ansatt i et eiendomsmeglerfirma blir Michael konstant plaget av kvinnelige kollegaers nærgående oppførsel. Som apoteker blir han utsatt for seksuelle overgrep av den kvinnelige avdelingslederen og som en del av teatrets stab opplever han uønsket seksuell oppmerksomhet fra den kvinnelige lederen. Overalt møter han kvinner som tar seg godt til rette, og merker at arenaer hvor det utøves makt er et farlig sted for menn midt i livet.

– Jeg synes dette stykket, på en god måte, viser hvordan balansen er i hverdagen. Det er noe alle kan kjenne seg igjen i, og samtidig er det litt skrudd på grunn av rolleskiftene. Det setter nok mange ting i et perspektiv som er litt sunt for oss, sier Holter til RA.

LES OGSÅ: Følte på et stort ansvar under innspillingen av «22. juli»-serien

Som å snakke til barn

Marko Kanic spiller en av hovedrollene i stykket, og han sier flere ting har overrasket ham under øvingene. Blant annet trekker han fram hvordan kvinners væremåte og bekledning betyr mer enn han var klar over.

Marko Kanic og Svein Solenes.

– Det jeg visste da jeg gikk inn i dette var at det var en slags omvendt metoo-verden, men det er en litt dårlig beskrivelse. For dette handler om så mye mer enn sex. Det handler om de store samfunnsstrukturene vi forholder oss til uten å tenke over det, sier Kanic.

– I stykket blir det tydelig hvordan jeg blir tatt med i samtalen eller ikke, og hvordan jeg blir snakket til. Og det eneste jeg kan sammenligne det med er hvordan vi behandler barn. De er naturlig ute av en samtale, så tar du dem inn når du trenger dem, sier Kanic.

– Mener du at det er sånn kvinner behandles?

– Ja, jeg opplever det faktisk litt sånn, sier han.

LES OGSÅ: Hedrer Tønes på teaterscenen: – Det er en gavepakke å få lage en forestilling av hans verk

Magiske ting

Audny Chris Holsen har regi på stykket som snart har premiere. Hun hadde lyst å sette opp dette stykket fordi ting er snudd på hodet, samtidig som det er smart skrevet og med en sannhet i bunn.

Mari Strand Ferstad og Mette Arnstad.

– På den måten får vi sett på oss selv og hverandre på en måte som gjør at man kan le litt av seg selv og hvordan samfunnet er, sier hun, og omtaler stykket som en «Samfunnskritisk og absurd politisk komedie.

– I dette stykket er det samfunnet som spiller hovedrollen, for det er jo ikke på noen som helst måte borte, det som skjer her, sier hun.

– Et så enkelt grep som å snu rollene gjør magiske ting. Du vil nesten ikke tro det. Det er besnærende. Skuespillerne spiller jo sitt eget biologiske kjønn, men det motsatte kulturelle og sosiologiske kjønn. Så det blir en slags «mindfuck» som er veldig deilig.

LES OGSÅ: Dette skjer på Rogaland Teater våren 2020

Folkene bak:

Av: Maja Zade I Oversatt av: Audny Chris Holsen I Regissør: Audny Chris Holsen I Scenograf og kostymedesigner: Åse Hegrenes I Lysdesigner: Haakon Espeland I Lyddesign: Åsmund Skretting Austvoll.

Dramaturg: Carl Jørn Johansen I Maskør: Sigrid Teige.

Medvirkende: Marko Kanic som Michael. Mari Strand Ferstad som Isabel, Eva, Antonia, Anu, Nina og Marie. Mette Arnstad som Row, Meena og Elizabeth. Svein Solenes som Jimmy, Warren, Tim, Frank, Boris, Max, Chris, David, Alex, Ralph og Pat. Marianne Holter som Sally, Julia, Danielle, Cloe og Molly.

Mer fra Dagsavisen