Navn i nyhetene

Bent Høie gir tommel opp til forfatterdebutanten

NAVN I NYHETENE: Simen Ingemundsen (24) har debutert som forfatter bak boken "Spindelvevet" med Stig Ellingsen.

HVEM: Simen Ingemundsen (24)

HVA: Debuterende forfatter med "Spindelvevet", festivalsjef for litteraturfestivalen "Blodig alvor i landsbyen" på Randaberg og bokanmelder. Stor lidenskap for hjembygden sin, Randaberg.

– Hva handler «Spindelvevet» om?
– I korte trekk om en datter som krangler med sin far. Hun vil ut med hunden på kvelden, men faren vil ikke det fordi jenter har forsvunnet fra Randaberg tidligere. Den handler om kidnapping, og det mørke internettet. Vi vanlige ser bare 10 prosent av det, og da er det 90 prosent vi ikke vet om. Leseren blir forvirret underveis, og får ikke vite hvem som har gjort før seint ute i boken. En veldig dagsaktuell bok.

LES OGSÅ: Liker best folk i krise

– Hvordan har det vært å skrive bok med Stig Ellingsen?

– Det har vært enormt kjekt. En læringsprosess. Vi er veldig enige i alt, og har ikke kranglet underveis. Det har vært enkelt å samarbeide. Boken ble til mens vi gikk på en måte.

 – Hvilke tilbakemeldinger har dere fått?

–  Vi har fått tilbakemelding av Bent Høie som sa han kjente seg veldig igjen i boken. Generelt har vi fått veldig gode tilbakemeldinger. Det er veldig gøy.

– Blir det en oppfølger?

– Det er faktisk 24 mordere som venter på sin egen bok hvis folk vil ha det. Jeg er skaperen bak morderne. For hver ting jeg har irritert meg over i samfunnet så ha det blitt en historie rundt en morder. Morderen er malen for historien.

– Du driver med så mye, hvordan får du tid til alt ved siden av journalistikkstudiene?

– Hele hverdagen min handler om litteratur. Jeg har 16.000 bøker. Jeg jobber veldig mye, og trenger ikke så mye søvn. Jeg fokuserer på studiene og, men fordeler tiden til hver av tingene jeg holder på med. Det går opp i opp.

– Festivalsjef er du også. Hvordan blir litteraturfestivalen «Blodig alvor i landsbyen» på Randaberg i år?

– Det blir delt opp i tre kvelder. En med cold case, en med nasjonalkrim og en med lokalkrim. 15 forfattere, og festivalforfatter Hanne Kristin Rohde. Hun har vært med i «Åsted Norge» og skal ha en dialog med journalist Erling Frafjord om sakene som har berørt folk i Rogaland. Da blir det fokus på for eksempel Birgitte Tengs-saken. I tillegg er det en artist som kommer. Helle Johanson Lindboe er et stjerneskudd fra Randaberg.

LES OGSÅ: Etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs fortsetter

– Hva ser du mest fram til?

– Det er så mye. Jeg ser fram til å ha mange dyktige forfattere i Rogaland på festivalen. Også ser jeg fram til å skrive videre. Bok to er nesten klar.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Den som har gjort mest inntrykk er «Leksikon om lys og mørke» av Simon Stranger.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Det er å lykkes med det jeg holder på med. Selvfølgelig en god bok, og det gode samarbeidet med Stig. Og familien min.

– Hvem var din barndomshelt?

– James Bond. Jeg drømte alltid om å være like tøff som han og hadde det som et mål. Takket være min far som introduserte meg for han.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– Det at jeg kanskje har litt samlemani. Ikke at jeg tar vare på alt, men bøker og DVD-er for det meste.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Det kan være jeg finner på sprø ting. Som for eksempel å invitere kongen til krimfestivalen. Når jeg skeier ut pleier jeg å tenke på negative ting. Jeg har ikke godt av å skeie ut egentlig.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot nedleggelse av bokhandlere og biblioteker. Jeg syns litteratur er viktig. Unger leser lite i dag, og nedleggelse ville ikke vært bra for den utviklingen.

– Er det noe du angrer på?

– At jeg har kastet bøker. Hver gang jeg gjør det føler jeg på anger.

LES OGSÅ: Han kan vinne prestisjepris – og 500.000 kroner

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Det måtte jo vært Jo Nesbø. Vi kunne pratet om hvorfor han selger så godt. Jeg er ikke helt utlært som forfatter. Han hadde vært genial å havnet i heisen med.

Mer fra Dagsavisen