Kultur

Ligger Norges tøffeste scene gjemt på Jæren?

Ogna Scene startet i det små for elleve år siden. Nå kommer folk langveis for kulturelt påfyll i det jærske steinlandskapet.

I et gammelt industri-telt kledd i tre på jærkysten, ligger Ogna Scene.

Et krøkkete sted å legge en kulturscene med ambisjoner om å være den tøffeste av sitt slag i Norge, vil noen mene.

Da Hans Berge Stokkeland realiserte ideen sammen med noen venner tilbake i 2012, var de av en annen oppfatning. Etter et tiår ser virkeligheten ut til å vippe i Stokkelands favør.

Ogna Scene

– Visjonen er å bygge den tøffeste scenen i Norge og det er vi på veldig god vei til. Det er mange som sier at dette er den kjekkeste plassen de spiller på. Vi arrangerer i hvert fall 120 konserter i løpet av. Noe taper jeg jævlig mye på, men på «jabnå» går det i balanse til syvende og sist. Jeg har hatt konserter hvor det har vært én publikummer, sier Hans Berge Stokkeland til RA.

Kulturscenen er skapt med jærsk mentalitet.

– En steingard bygges stein for stein, sier Stokkeland og ler.

Ogna Scene

– Verdt en reise i seg selv

Det er første lørdag i mars og duket for «Ordslepp», et årlig vårarrangement som stelles i stand for femte gang på rad.

Åtte forfattere og lyrikere, fra Rogaland eller med virke her, fikk ti minutter til å lese opp fra tekstene sine. Både godt etablerte og debutanter var på scenen. Kristin Hoffmann, Rune Salvesen og Svein Hestvaag. Blant debutantene var Lovise Lea og Marthe Reienes.

Ogna Scene

– Det går an å dreba folk med for møje litteratur, sier romanforfatter Rune Salvesen fra scenen.

Lang flere har utsatt seg for faren sammenlignet med tidligere år. Svein Erik Reienes, som er arrangør og initiativtaker til arrangementet med Vigdis Maria Tjørhom, forteller at det aldri har vært mer folk enn i 2023.

Ogna Scene

– Tidligere har vi vært 20–25 stykker. Det er jo siste dag i vinterferien i Stavanger. Men denne gangen tror jeg vi er 50–60 stykker. Det er veldig kjekt, men litt skummelt også!

På spørsmål om hvorfor Ogna Scene ble valgt som scene for Ordslepp, svarer initiativtakeren:

– Å komme hit er en reise i seg selv. Kjører man ytterveien ser du hele Jæren, havet og merker at det er vår i luften.

Ogna Scene

Flest tilreisende

Daglig leder Hans Berge Stokkeland forteller at kulturtilbudet har blitt mer populært blant de mer urbant bosatte i løpet av årene.

– Det er lite folk fra Ogna, Brusand og Sirevåg som kommer. De fleste gjestene er tilreisende fra Stavanger, Sandnes og Egersund. Det har bygd seg gradvis opp.

Ogna Scenes evne til å tiltrekke seg folk fra handler om bredde i programmet.

– Jeg kan ikke basere alt dette på en gruppe mennesker. Ogna er en for liten plass til det. Derfor er det viktig med et allsidig program. Her er det alt fra lovsang, alternative arrangementer, jazz, samtidsmusikk. Det er en ekte kulturscene.

Kulturscenen ligger noe krøkkete til. Togstasjonen ligger 15 minutter unna scenen. Noe motvillig her Stokkeland gått til innkjøp av en Caravelle med ni seter som nå tjener som en shuttlebuss.

Ogna Scene

Noe taper jeg jævlig mye på, men på «jabnå» går det i balanse til syvende og sist.

—  Hans Berge Stokkeland

– I alle tider har gjester kommentert at det skulle vært en shuttlebuss. Da har jeg bare tenkt «fuck off, det er altfor mye arbeid». Men så kjøpte en gammel Caravelle med ni seter i. Det har blitt superpopulært. Noen ganger kommer det 40–50 mann med toget, og da er det ikke sjanse i helsike til å få alle med. Da begynner gjerne noen å gå og har forståelse for det, sier han og ler.

– Den mest takknemlige jobben man har her, er å kjøre shuttlebuss.

Inger Lise Gowart-Olsen er shuttle-sjåføren.

– Det er kjekt å ta imot gjestene. Dette er en kulturscene, et fristed for kunstnere, forfattere og frie sjeler. Vi behøver denne plassen mer enn noen gang. Det er bare fryd, bare smil, sier hun.

Ogna Scene

Mer fra: Kultur